Norsk Friluftsliv

Kuvettreglene: Slik unngår du konflikt med beitedyr i sommer

Del

Sommeren er en fantastisk tid for å nyte naturen – for både folk og fe. For å sikre gode opplevelser for både mennesker og beitende husdyr, bør du lære deg kuvettreglene.

Kyr på utmarksbeite
Kyr er nysgjerrige dyr og kan bli mer pågående enn alle er komfortable med. Gard Eirik Arneberg / Norsk Friluftsliv

Hvis du er blant dem som blir litt nervøs når du møter kyr på sommerbeite, så er du ikke alene. Men med noen enkle huskeregler kan du trygt gå på tur samtidig som du tar hensyn til dyra. 

– Når vi ferdes i naturen på sommeren, deler vi den med mange beitedyr. Å kjenne til, og å følge kuvettreglene er viktig for å unngå konflikter. På den måten sørger vi for at både vi og dyrene får en god opplevelse, sier Bente Lier, Generalsekretær i Norsk Friluftsliv. 

Sommeren bringer folk og dyr sammen 

Sommer i Norge betyr at mange husdyr, inkludert over 260 000 kalver, kviger og kyr, går på beite i utmarka. Dyrene bidrar til å holde landskapet åpent og fint, men kan også føle seg trua, spesielt når de har kalver. Derfor er det viktig å vite hvordan du skal opptre i møte med dem. 

– Kuvettreglene er nyttige for å forstå hvordan vi kan dele naturen med beitedyrene på en god måte. Dette er særlig viktig for de som er på tur med hund, eller som ikke er vant til å møte kyr i naturen, sier Lier. 

Dette er kuvettreglene:

  1. Hold avstand til dyra og gå utenom flokken.
  2. Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner.
  3. Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den.
  4. Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20. august.
  5. Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått.
  6. Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre.

Kuvettreglene er utarbeidet av Bondelaget, TYR, Tine, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Geno og Norsk Friluftsliv. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kyr på utmarksbeite
Kyr er nysgjerrige dyr og kan bli mer pågående enn alle er komfortable med.
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og nær 5000 lag og foreninger. Vi jobber med å inspirere flere til å komme seg ut oftere, informere om allemannsretten, stoppe nedbygging av naturen, mer friluftsliv i skoler og barnehager, og inkludering gjennom friluftsliv.

Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.

Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye