Informasjonskontoret for farge og interiør

Her er gulvtrendene vi bryr oss om nå

Del

Den norske gulvtrenden i 2024 er tydelig: Vi vil ha trygge, naturlige eller naturlignende
materialer, genuine, jordnære farger og gulv som holder lenge både
estetisk og funksjonelt.

mørk parkett
NATURBRUNT: Innenfor store vinduer som slipper inn mye lys, ligger et mørkere parkettgulv. Gulvet gir dybde og en lun, koselig følelse. BOEN

Hvordan vi innreder våre norske hjem preges i stor grad av vår omverden. I øyeblikket råder uro – over økonomien, over krig og konflikter og over helsetilstanden til kloden.

– Og da trenger vi et sted der vi føler oss trygge. Våre hjem i 2024 skal føles innbydende og beroligende, både for øynene og sinnet, sier Frida Almqvist hos Golvabia.

– Vi har et klart behov for mer ro og balanse i hjemmet. Og å hente roen som vi ofte opplever ute i naturen, inn i hjemmet, kan hjelpe oss med dette, sier Charlotte Holberg Sveinsen, trendekspert hos ifi.no.

Skandinavisk, naturligvis

Holberg Sveinsen peker ut «natur» og «velvære» som de kanskje viktigste stikkordene om dagen. Det er egentlig ikke noe nytt: Den skandinaviske designstilen har bestandig omfavnet bruk av naturlige materialer som tre, lær, ull og lin som bidrar til å skape varme og en følelse av tilknytning til naturen. I den
skandinaviske stilen er det også viktig å skape harmoniske og balanserte interiører.

– Det er et sterkt fokus på velvære i hjemmet, der vi kompenserer dystre tider ved å omgi oss med farger og materialer som får oss til å føle oss vel, sier Katja Bröms hos Pergo.

– For gulv- og interiørdesign vil bruk av naturlige materialer med farger, teksturer og taktilitet bevare det naturlige uttrykket, sier Emanuel Lidberg hos Välinge Innovation med gulvprodusenten Bjelin.

Norge blir varmere

Her til lands får den skandinaviske funksjonalismen og minimalismen nå en varmere fargeskala med naturfarget eik, fliser med tydelig steinkarakter og tepper i ull.

– Gulvene setter tonen for hele interiøret, enten det er moderne og stilrent eller rustikt og koselig. Når det gjelder gulvtrender ser vi både lysere og mørkere trefarger og mønstrede gulv, sier Katja Bröms og får støtte fra Oda Tellefsen hos parketteksperten Boen.

– Den lyse eika er fortsatt veldig populær. Den har en fin balanse av lys og naturlig eikefarge, og er et perfekt lerret for ulike interiørstiler, samtidig som den har en varm og behagelig fremtoning. Vi ser også en tydelig trend mot den mer naturlige og gylne eikefargen. Den naturlige eikefargen går også godt til et stort utvalg av farger og annet interiør, sier hun.

– Materialer som tre, skifer og betong gir oss trygghet og harmoni. Dette sporet er enkelt, ryddig og tidløst, og gulvene går i retning av svart, sot og litt skitt, og noen mørkere tresorter, sier Katja Bröms.

Stort og smått

«Bredt og smalt og langt og kort, lite og stort er landet vårt» heter det i sangen av popgruppen No. 4. De samme ordene kan også brukes for å beskrive nordmenns foretrukne gulvformater.

– Lange og brede gulv er svært populært, men vi ser samtidig at mange er opptatt av at det også skal passe godt til rommet, og kan gjerne velge en litt smalere bredde for at det skal bli riktig, forteller Tellefsen.

Med brede bord får du få skjøter i gulvet, og det gir et rolig, mindre stripete uttrykk. Gulvbord i mindre størrelser er enkle å håndtere: de får uten problemer plass i både heisen og bilen, og er lette å legge med lite spill i mindre rom.

– Mønstergulv er en klassiker som mange fortsatt velger, hvor fiskebein er den som flest ønsker seg. Fiskebein kommer nå i mange forskjellige størrelser, og er et spennende valg til hjemmet dersom man ønsker seg et gulv som gjør litt mer ut av seg, sier Tellefsen.

Holdbart og bærekraftig

Med klassisk eller tidløst design som forblir relevant, i den farge og tekstur som du ønsker, vil gulvet ikke gå ut på dato med det første. Et smart valg på lang sikt er et gulv med den funksjonalitet, kvalitet og materialtype som møter dine behov og ønsker. Da sikrer du langvarig og bærekraftig skjønnhet i ditt gulv.

– Et sterkere fokus er rettet mot miljøet, og vår streben mot en bærekraftig fremtid er større enn noen gang. Resirkulering og gjør-det-selv har fått et oppsving, og vi bruker mer tid på å skape et bærekraftig hjem, sier Frida Almqvist.

– Det vi velger skal være av god kvalitet og tidløst. Å tenke bærekraft er blitt en selvfølge, avslutter Katja Bröms i Pergo.

Nøkkelord

Kontakter

Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:404 31 080chera@ifi.no

Bilder

mørk laminatgulv
MØRK TREND: Den mørkere gulvtrenden vinner terreng her i Skandinavia og mørklakkerte, svarte og sotete gulv er på vei inn igjen. Bildet viser laminatgulvet Trondheim Browned Oak fra Pergo.
Last ned bilde
gulv fra golvabia
LUNE ROM: Kvister i gulvet forsterker det rustikke og tilfører mer liv til gulvet. Herser vi fargen Amber, som er en herlig naturlig farge i dempet eiketone, som gir en varm base til rommet.
Last ned bilde
SELVFØLGE: Den norske gulvtrenden i 2024 er tydelig: Vi vil ha trygge, naturlige eller natur-lignende materialer, genuine, jordnære farger og gulv som holder lenge både estetisk og funksjonelt. Bærekraft er blitt en selvfølge.
SELVFØLGE: Den norske gulvtrenden i 2024 er tydelig: Vi vil ha trygge, naturlige eller natur-lignende materialer, genuine, jordnære farger og gulv som holder lenge både estetisk og funksjonelt. Bærekraft er blitt en selvfølge.
Last ned bilde
herdet tregulv
TIDLØST: Gulv av naturlige materialer med farger, teksturer og taktilitet som bevarer den naturlige uttrykket representerer et tidløst interiør, tror Emanuel Lidberg hos Bjelin. Gulvet på bilden er et herdet tregulv som gir en autentisk opplevelse av ekte tre.
Last ned bilde
vinylgulv fra Pergo
TRYGGHET: Farger, materialer og teksturer som gir trygghet, og oppleves tidløst er en markert trend. Her er det et vinylgulv i gangen, i fargen Velvet Storm. Gulvet minner om teppefliser med svært naturlig utseende og myk overflate, samtidig som gulvet er vannbestandig.
Last ned bilde
fiskebensparkett
TRENDY MØNSTER: Med små staver kan tregulv legges i ulike mønstre: fiskebeinsparkett, hollandske ruter, chevron og andre mønsterparketter gir et delikat og eksklusivt gulv. På bildet Castle Oak Adagio fra Boen, som har fått Svanemerket på alle sine lakkerte gulv i eik.
Last ned bilde
herdet tregulv
LYSE FARGER, som Misty White, blir stadig mer populært på gulv hos Bjelin. Dette kommer av et behov for å kompensere for de de lange, mørke vintrene vi har. Med lyse gulv får vi også et moderne uteseende.
Last ned bilde
gulvteppe
ULL ER GULL: Få en umiddelbar koselig følelse i rommet med et ullteppe. Ull er et herlig naturmateriale som er lett å vedlikeholde og bidrar til et varmere innemiljø. På bildet er ulltepet Wellington Sand fra Golvabia.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye