Tusenvis av hunder slipper hvert år i båndtvangtiden – nå reagerer natur- og dyrevernorganisasjoner
Hvert år gir norske kommuner utallige dispensasjoner fra båndtvangbestemmelsene for hund. Dispensasjonene er svært skadelige for fugler og dyr i hekke- og yngletiden. Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH – for dyrs rettigheter, Naturvernforbundet og BirdLife Norge ber statsforvalterne landet rundt om å sette en stopper for hundeslippene.

Det er med undring og bekymring vi registrerer at kommunene gir tillatelse til hundeprøver og taksering enten i april eller i august, eller begge deler. I tiden 1. april til 20. august er det en generell båndtvang for hunder i hele landet.
Hundeprøver er mange steder et stort problem og vi mener at hensynet til fugler og dyr rett og slett ignoreres. De lovene som skal sikre hensynet til den ville naturen vektlegges ikke, og det gis mange dispensasjoner på autopilot. Fordi det er en forventning om at slik dispensasjon skal gis, og at dette er greit. Konsekvensen er at hekkinger mislykkes og at fugle- og dyreunger dør.
Vi vil utfordre denne tenkningen. Vi minner om at hundetrening ikke på noen måte er viktig for samfunnet. Det er en hobby knyttet til småviltjakt. Småviltjakt er i et moderne samfunn en hobby som stort sett handler om jakt på arter som har opplevd stor tilbakegang eller er i en presset bestandssituasjon.
Det å tillate hundetrening i hekkeområdene til disse artene gjør at deres hekkesuksess risikerer å forringes vesentlig. De får ikke frem så mange unger som de ellers ville. Det må bli slutt på praksisen med ukritisk og omfattende dispensasjoner til hundetrening i fugler og dyrs hekke- og yngletid.
Denne praksisen bidrar til å øke naturkrisen, og er helt unødvendig.
Etter en klage ble et vedtak om å avholde hundeprøver i Saltfjellet landskapsvernområde med biotopvern i Nordland, omgjort av Miljødirektoratet i 2024. Hundeprøven på Saltfjellet i 2024 ble også avlyst av hensynet til reindrifta. Dette er eksempler vi nå håper viser vei mot en ny og bedre praksis.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Siri MartinsenLeder og veterinærNOAH - for dyrs rettigheter
Tel:95944499siri@dyrsrettigheter.noTruls GulowsenLeder, Naturvernforbundet
Tel:90 10 79 04tg@naturvernforbundet.noKjetil Aa. SolbakkenGeneralsekretær, BirdLife Norge
Tel:91 85 94 28kjetil@birdlife.noBilder
Dokumenter
Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom