Glitre Nett

Dronebefaring av linjenettet

Del

Glitre Nett sjekker hvert år linjenettet ved bruk av drone. Dette er en del av nettselskapets kontinuerlige arbeid for å sikre en pålitelig strømforsyning. Dronebefaringen gir oversikt over hvor det er nødvendig å reparere eventuelle skader på stolper, linjer og andre elektrotekniske installasjoner samt å drive målrettet linjehogst.

Glitre Nett sjekker hvert år linjenettet ved bruk av drone. Dette er en del av nettselskapets kontinuerlige arbeid for å sikre en pålitelig strømforsyning.
Glitre Nett sjekker hvert år linjenettet ved bruk av drone. Dette er en del av nettselskapets kontinuerlige arbeid for å sikre en pålitelig strømforsyning. Foto: Glitre Nett

– Overvåkning av linjenettet er viktig for å sikre god forsyningssikkerhet til våre kunder. Som en del av vårt samfunnsansvar er det også viktig at vi gjør denne jobben på en trygg og miljøvennlig måte. Vi har hatt gode erfaringer med bruk av drone de siste årene, og det er en viktig del av selskapets arbeid med å få til en tryggere og mer miljøbesparende inspeksjon av linjenettet, forteller Liv Hege Ketilsdotter Homme, vedlikeholdsingeniør distribusjonsnett i Glitre Nett.

Intern kontroll
Det er Glitre Netts eksterne samarbeidspartner Stellaire som leverer bilder, IR-bilder og laserdata fra droneinspeksjonen, mens en internt i Glitre Nett kontrollerer og analyserer resultatene fra dronebefaringen. Stellaire er et norsk droneteknologi selskap med hovedkontor i Sandnes.  

− Dataene og bildene vi får inn fra droneinspeksjonene gir oss mulighet til å drive forebyggende arbeid i strømnettet slik at vi unngår fremtidige feilsituasjoner. Gode prosesser rundt analysearbeidet setter oss også i stand til å drive forebyggende vedlikehold på en mye bedre måte, sier Liv Hege Ketilsdotter Homme.

Omfattende inspeksjon
Det er en omfattende årlig inspeksjon som skjer i linjenettet. Stellaire har inntil fire droner i aksjon for Glitre Nett, og dronene flyr over linjenettet både på Agder og i Buskerud. Dronene bærer en multi-sensor som henter inn all nødvendig sensor-data i en enkelt flygning slik at man kun flyr en gang over hver enkelt linje. Det skal hvert år gjennomføres innsamling av data fra fotoinspeksjon av inntil ca. 71.000 master som tilsvarer ca. 6.800 km med høyspentlinjer. I tillegg skal det i år gjennomføres befaring av 42 transformatorstasjoner ved hjelp av drone.

Bærekraftig løsning
 Som en del av vårt samfunnsansvar er det viktig at vi gjør jobben med inspeksjon av linjenettet på en trygg og bærekraftig måte. Vi har hatt gode erfaringer med bruk av drone de siste årene, og det er en viktig del av selskapets arbeid med miljø og klima da bruk av elektriske droner reduserer CO2 utslipp med mer enn 90 prosent, sier Liv Hege Ketilsdotter Homme. Hun legger til at for folk som bor i nærheten av høyspentlinjene er det støymessig en stor fordel at det er droner som inspiserer linjenettet og ikke helikopter.

Pågående arbeid
Arbeidet med dronebefaring av linjenettet til Glitre Nett startet opp i vår, og vil pågå gjennom sommeren og ut august. På websidene til Stellaire finnes oversikt over hvilke kommuner dronebefaringen skjer: Operations (stellaire.ai)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Glitre Nett sjekker hvert år linjenettet ved bruk av drone. Dette er en del av nettselskapets kontinuerlige arbeid for å sikre en pålitelig strømforsyning.
Glitre Nett sjekker hvert år linjenettet ved bruk av drone. Dette er en del av nettselskapets kontinuerlige arbeid for å sikre en pålitelig strømforsyning.
Last ned bilde

Om Glitre Nett

Glitre Nett er Norges nest største nettselskap, og sørger hver dag for at mer enn 320.000 nettkunder får strømmen levert. Vi skal sørge for at samfunnet skal fungere, både i dag og i fremtiden. Derfor er moderne teknologi og smarte energiløsninger en viktig del av vår hverdag. Glitre Nett er et resultat av fusjonen mellom Agder Energi Nett og Glitre Energi Nett. Selskapet har totalt mer enn 30.000 km med strømnett, mer enn 12.000 nettstasjoner, og 133 transformator- og koblingsstasjoner i Agder og i Buskerud. Glitre Nett har vel 370 ansatte , og er et heleid datterselskap i Å Energi.

Følg pressemeldinger fra Glitre Nett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Glitre Nett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Glitre Nett

Glitre Nett utvider satsingen på visning av nettkapasitet12.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding

Forskningsprosjektet DataArena, som er ledet av Glitre Nett, har siden oppstarten i 2022 jobbet med utvikling av et kapasitetskart for større tilknytninger til strømnettet, eksempelvis ladestasjoner, industri og solparker. Dette gir utbyggere et raskere og bedre beslutningsgrunnlag, og forenkler dermed prosessen for nettilknytning. Nå utvides prosjektperioden med ett år, og prosjektrammen til totalt 27 millioner kroner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye