WWF: Livet i havet dør ikke raskt nok
– Dersom livet i havet hadde dødd fortere, hadde kanskje politikerne innsett alvoret og tatt grep for å redde havet, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
Varmere og surere hav, overfiske, forsøpling samt forurensing truer livet i havet. Tilstanden har blitt forverret de siste årene, og det finnes ingen helhetlig innsats for å snu utviklingen.
Ødeleggelsen av havet har gått fort, men ikke fort nok til at politikerne tar de nødvendige grepene. Nå slår WWF alarm.
– Selvfølgelig mener ikke WWF at livet i havet burde dø fortere. Men når naturen ødelegges bit for bit over mange år, er det vanskelig å oppfatte hvor kritisk situasjonen egentlig er. Tilstanden for livet i havet er dramatisk forverret de siste tiårene, og det er på høy tid at politikerne tar grep for å snu utviklingen, sier Andaur.
WWF lanserer mandag en kampanje med krav om at politikerne gjør mer for å redde havet.
Bare én prosent er vernet
Norge har forpliktet seg til å verne 30 prosent av norsk natur til havs og på land innen 2030, men til nå er bare rundt én prosent av havområdene våre vernet. Selv i områder som har status som nasjonalpark drives det aktivt med bunntråling, og naturen må vike gang på gang til fordel for utbygging eller økonomisk aktivitet.
WWF etterlyser en mer helhetlig og bærekraftig forvaltning av norske havområder, der miljøpåvirkning sees under ett.
– I dag har vi ingen helhetlig tilnærming til hvordan vi bruker havene våre, og vi klarer ikke å se alle menneskelige aktiviteter og de mange konsekvensene de har for naturen i havet under ett. Gjennom bedre planlegging, såkalte marine arealplaner, kunne vi unngått at den samlede belastningen på havet blir for stor.
Stortinget sa nei til en utredning av marin arealplanlegging da de behandlet regjeringens havforvaltningsplaner tidligere i juni.
Etterlyser konkrete tiltak
WWF krever at regjeringen slutter å somle og begynner å levere på de mange løftene som er gitt. Særlig fem tiltak trekkes frem som viktige å få gjennomført i inneværende regjeringsperiode:
- få på plass en plan for hvordan Norge skal verne minst 30 prosent av sine havområder i tråd med forpliktelsene i naturavtalen
- planlegge for og begynne arbeidet med å restaurere 30 prosent av ødelagt natur i havet
- lage en plan for utfasing av norsk petroleumsvirksomhet i tråd med forpliktelsene i klimaavtalen og anbefalingene fra Klimautvalget 2050
- stanse gruvedrift på havbunnen og gå for et moratorium slik at vi kan tette de store kunnskapshullene om livet i dyphavet
- bidra til at den kommende globale avtalen for å stanse plastforsøpling blir så ambisiøs som mulig, og at den implementeres raskt i Norge
– Norge har lenge blitt sett på som en ledende havnasjon, men vi er i ferd med å miste all troverdighet fordi den reelle handlingen uteblir. Nå trenger vi å se at de målene som Norge har forpliktet seg til å nå internasjonalt både gjennom naturavtalen og klimaavtalen blir fulgt opp på hjemmebane, sier Andaur.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig i WWF Verdens naturfond
Tel:+47 482 04 130elena.solberg@wwf.noBilder
Om oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding
Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.
Katastrofal nedgang i verdens dyrebestander10.10.2024 01:01:00 CEST | Pressemelding
WWFs ferske utgave av Living Planet Report slår alarm og advarer om at naturen nærmer seg farlige vippepunkter. – Det kreves en massiv innsats om vi skal klare å stanse naturtapet før det er for sent, sier generalsekretær Karoline Andaur.
Landsomfattende allianse for dyphavet8.10.2024 11:01:17 CEST | Pressemelding
Så langt har 29 aktører sluttet seg til en ny allianse som har et felles mål: å stanse regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen.
Velkommen til webinar om gruvedrift på havbunnen19.9.2024 17:12:16 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 25. september kl. 13 arrangerer WWF Verdens naturfond et webinar for journalister med tittelen "Gruvedrift på havbunnen: forvaltningsskandalen som går under radaren".
8 av 10 nordmenn vil verne mer natur13.8.2024 09:06:39 CEST | Pressemelding
Nordmenn er bekymret for natur- og klimakrisen. En fersk undersøkelse fra Opinion viser blant annet at over 80 prosent av de spurte mener at Norge bør verne 30 prosent av naturen på land og til havs.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom