Syk i ferien?
Sommerferien er et etterlengtet avbrekk for mange. Hva skjer om du er så uheldig å bli syk under ferien?

– Hver sommer får vi mange spørsmål fra arbeidstakere som hadde gledet seg til ferie, men som har fått ferieplanene ødelagt av sykdom. De fleste lurer på om de kan ta igjen den spolerte ferieperioden på et senere tidspunkt, sier Vigleik M. Aas som er seksjonsleder for svartjenesten i Arbeidstilsynet.
– Hver sommer får vi mange spørsmål fra arbeidstakere som hadde gledet seg til ferie, men som har fått ferieplanene ødelagt av sykdom. De fleste lurer på om de kan ta igjen den spolerte ferieperioden på et senere tidspunkt, sier Vigleik M. Aas som er seksjonsleder for svartjenesten i Arbeidstilsynet.
Kan utsettes med legeerklæring
Ferie er regulert i ferieloven, men tariffavtaler kan også ha bestemmelser om ferie. Dette er hovedreglene:
Hvis du som arbeidstaker blir syk i ferien:
- Hvis du blir sykmeldt i løpet av ferien, kan du få feriedagene utsatt allerede fra og med første dag du ble syk, inkludert lørdag.
- Du må dokumentere sykdommen med legeerklæring/sykmelding, og snakke med arbeidsgiver så raskt som mulig.
- For å ha rett til ny ferie må du har vært helt (100 prosent) sykmeldt.
Hvis du som arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien:
- Du kan å få utsatt ferien til senere i året.
- Du må dokumentere sykdommen med legeerklæring/sykmelding, og snakke med arbeidsgiver så snart som mulig, senest siste arbeidsdag før ferien.
VIgleik M. Aas presiserer at retten til å utsette ferien gjelder ved egen sykdom.
– Ferieloven gir kun rett til å utsette feriedager når det er arbeidstaker selv som blir 100% sykmeldt i ferien. Arbeidstaker har ikke rett til å kreve utsatt ferie på grunn av sykt barn, sier Aas.
Les mer om arbeidstakers rett og plikt til ferie.
Vurder behov
Det er naturligvis greit å fortsette å avvikle ferie, selv om du pådrar deg en skade som normalt ville gjort at du ikke kunne arbeide.
– En brukket finger eller et betent håndledd kan gjøre deg helt arbeidsufør i mange yrker. Men det kan godt hende at ferien du har planlagt lar seg gjennomføre likevel, sier Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynet.
– Tilsvarende gjelder andre veien. En brukket ankel medfører ikke nødvendigvis at du blir arbeidsufør dersom du har en kontorjobb. Men den planlagte fjellturen eller badeferien du skulle på, lar seg kanskje ikke gjennomføre med gips på foten. Disse tingene må du snakke med legen din om, slik at dere sammen kan vurdere arbeidsuførheten riktig, sier Aas.
Fikk du ikke svar på det du lurte på? Da kan du ta kontakt med Arbeidstilsynets svartjeneste.
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noOm Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
1. juli får Arbeidstilsynet nye virkemidler for å bekjempe arbeidslivskriminalitet20.6.2025 15:03:31 CEST | Pressemelding
Stortinget har vedtatt lovendringer som gir Arbeidstilsynet bedre muligheter til å avdekke og bekjempe kriminalitet i arbeidslivet. Endringene trer i kraft 1. juli 2025.
Nå blir det påbudt med HMS-kort i varebilbransjen20.6.2025 15:01:00 CEST | Pressemelding
1. januar 2026 innføres det krav om HMS-kort i varebilbransjen. Sjåfører og medhjelpere som frakter andres varer med varebil eller personbil, må da ha synlig HMS-kort på jobb.
Kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet blir tydeligere fra årsskiftet20.6.2025 14:56:35 CEST | Pressemelding
1. januar 2026 blir kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet tydeligere. Endringene i arbeidsmiljøloven skal gjøre det enklere for arbeidsgivere å forstå hva som kreves og hvordan de kan sikre et godt og trygt arbeidsmiljø for sine ansatte.
Advarer arbeidsgivere: fallsikringsutstyr brukes feil20.6.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Mange virksomheter bruker personlig fallsikringsutstyr i høyden, men bruker det feil. – Vi ser et behov for å minne arbeidsgivere om at de har et ansvar for å planlegge og kontrollere at arbeid i høyden utføres trygt, og at verneutstyret som brukes er i tråd med produsentens anvisning, sier seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Tore Jeppe Sørhaug.
Sletter spy-emojier hvert år under Pride17.6.2025 13:28:39 CEST | Pressemelding
Du vet det er Pride når regnbueflagg dukker opp i feeden, og spy-emojiene følger etter. Selv om vi har kommet langt, er ikke kampen over, sier Ingvill Kvernmo, direktør i Arbeidstilsynet. Hun mener Arbeidstilsynet har et særlig ansvar med å stå opp for et inkluderende arbeidsmiljø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom