DNT åpner kysten for folk flest

Del

Drømmer du om hytte ved sjøen, men syns prisinngangen er for høy? Nå tar Turistforeningen grep for å åpne kysten for vanlige folk.

Åpner kysten: Du trenger ikke eie sjøhytte for å nyte norgesferie ved havet.
Åpner kysten: Du trenger ikke eie sjøhytte for å nyte norgesferie ved havet. Marius Dalseg Sætre/DNT

Sommeren er her, og hva er vel mer forlokkende enn lange strandstrender, varme svaberg, og frisk sjøluft?  

DNTs kystsatsning gir deg sommerdager langs kysten – uten at det trenger å koste skjorta.   

–  Vårt tilbud inkluderer kyststier, kystledhytter og fyr. Du trenger ikke eie sjøhytte for å nyte norgesferie ved havet, slår Jon Atle Holmberg fast. 

I en økonomisk krevende tid for mange, søker flere det rimelige, kystnære friluftslivet, mener han.

Naturopplevelser for livet

Holmberg leder den nye ny satsningen DNT Kyst Agder – Vestfold – Telemark, som det siste året har jobbet for å tilgjengeliggjøre norgeskysten for flere. Gjennom det nasjonale kystledsarbeidet samarbeider DNT med flere organisasjoner om å åpne opp kysten for allmenn bruk.  

–DNT ønsker å være tilgjengelig der folk er, og vi håper at det arbeidet som legges ned nå, med kyststier, ro- padleruter, dagsturhytter og overnattingssteder vil få enda flere ut på tur! Norgesferie langs vannet byr på små og store naturopplevelser, og minner for livet, sier han. 

Rimelig ferie

Fra kajakkpadling og SUP-ing til morgenbading og seine kvelder på bryggekanten, kystfriluftslivet rommer noe for alle, poengterer Holmberg. Og det trenger ikke være dyrt: 

–Gjennom hyttene våre får du kystnær overnatting, fra Varangerhalvøya i nord til Mandal i sør, til et par hundrelapper. Naturen er sjeldent langt unna, verken geografisk eller økonomisk.

Flere nye hytter

Gjennom kystsatsningen, åpner DNT dørene til flere nye sjøhytter i år. I Telemark åpner to nye kystledhytter  på Bjønnes, i Aust-Agder åpner en ny hytte på Randvik i Risør, og i Ferder åpner en ny hytte på Håøya.  
 
–Det er virkelig noen perler av noen hytter som åpner dørene for besøkende nå, sier Holmberg.  

Også de siste årene har det kommet en rekke nye tilskudd til DNTs kysthyttetilbud, med steder som Eigerøy fyrvokterbolig i Eigersund, Villa Vibrandsøy i Haugesund og Rongevær kysthytte i Austrheim. Sommeren 2022 åpnet 19 hytter på Lågøya i Oslofjorden, og de siste årene har DNT også etablert landets største kajakksenter på Friluftshuset på Sørenga i Oslo.  

Holmerg forteller at etterspørselen har vært høy, men at det fortsatt er mulig å finne kysthytter med plass. I tillegg til DNTs kysthytter, finnes en rekke tilgengelige hytter gjennom kystled.no.

9 fine og rimelige kysthytter 

Her er DNTs ni tips til kysthytter som kan nytes til et par hundrelapper. 

Håøya i Færder, 1 pers 190,-
Håøya er en idyllisk øy på vestsiden av Nøtterøy, nord for Veierland i Færder kommune. Det er to kystledhytter på Håøya som DNT leier ut rom eller senger i. Dette er en skikkelig kystperle, med muligheter for bading, lek i fjæra og båtliv. DNT Tønsberg leier ut to båter og kajakker til de som ønsker det. 

Seilerhytta i Tvedestrand, 2 pers 500,-  
Seilerhytta ligger idyllisk til på Bjorholmen rett utenfor Borøya i Tvedestrand. Borøya ligger mellom Hagefjorden og Oksefjorden. Nærmeste tettsted med butikk og marina er Kilsund. Fra Seilerhytta er det havutsikt mot Møkkalasset fyr og kort vei til holmer og skjær i Raet Nasjonalpark.  

Øitangen på Jomfruland, 1 pers 325,- 
På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, tilbys gode overnattingsmuligheter og herlige turomgivelser. Utleieområdet har store uteplasser, badestrand og brygge. 

Langøyene i Oslofjorden, 1 pers 315,- 
Her kan du bo i et sjarmerende sveitserhus i Oslofjorden. Huset ble bygd i 1853-1854 av Hans Andersen og hans hustru Mathea. Etterkommerne av Hans og Mathea bodde i huset helt til siste øybeboer måtte flytte i 1952. Dette var ett av få hus som ikke ble revet da kommunen forvandlet "søppeløya" til badeøy.  

Geitungen fyr  ved Karmøy, 5 pers 820,-  
Geitungen fyr ble automatisert og avfolket i 1994 og er nå fredet etter lov om kulturminner. Geitungen fyr er et av de yngste fyrene i Norge. Det ble tent første gang i 1924, og erstattet da fyret på Skudenes som hadde vært i drift siden 1799. 

Rongevær kysthytte i Nordhordaland, 1 pers 315,-
Denne fine kysthytta er et eventyrlig sted for kystaktiviteter som padling, bading og fiske. Her kan du komme padlende alene, eller ta med deg storfamilien eller vennegjengen og få noen uforglemmelige dager i havgapet. 

Skongenes fyr i Ytre Nordfjord, familierom, 500,- 
Skongenes fyr ligger ved værharde Stad. Her kan du overnatte i fyrvokterboligen, kose deg på det lune tunet og oppleve et eldorado av klipper, stier og spennende steder.  

Imarbu på Nordmøre, 1 pers 315,- 
Imarbu ligger helt nede ved sjøen på Nordmøre. Beliggenheten gjør den til et attraktivt turmål også for kajakkpadlere. Ved Imarbu er et naust hvor det ligger to flotte geitbåter til disposisjon for alle som bruker hytta. I tillegg finner du fiskeutstyr, krabbeteiner og kokestasjon for krabbe i naustet. Her ligger med andre ord alt til rette for aktive dager for hele familien med middag rett fra havet som motivasjon. 

Gjælentunet  ved Bodø, 1 pers 250,- 
Gjælentunet ble i 2014 kåret til den vakreste kysthytta i landet. Hytta er siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsiden av Børvasstindan.  

Nøkkelord

Kontakter

DNTs pressetelefon

Åpen også kveld og helg (ikke sms)

Tel:48450526

Bilder

Åpner kysten: Du trenger ikke eie sjøhytte for å nyte norgesferie ved havet.
Åpner kysten: Du trenger ikke eie sjøhytte for å nyte norgesferie ved havet.
Last ned bilde
Kvinne i kajakk ved Øitangen
Fra kajakk til morgenbading, kystferien byr på noe for en hver.
Last ned bilde
Kvinne bader i solnedgang
Frister det med et bad i kveldssola? Nå åpner DNT døra for kystferie for flere!
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Den Norske Turistforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Turistforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Turistforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye