Høgskolen i Innlandet

Vil forstå rovdyrkonfliktene i Europa bedre

Del

Med over 56 millioner kroner i boks skal Høgskolen i Innlandet lede et stort EU-prosjekt som skal forske på hvordan vi kan leve bedre med rovdyrkonflikter i fremtiden.

En bjørn ligger på bakken med en buff foran øynene og et målbånd over kroppen
En bedøvet bjørn undersøkes i Dalarna i Sverige i forbindelse med et forskningsprosjekt. Lars Bjarne Mythen/Høgskolen i Innlandet.

Jubelen sto i taket da det ble klart at søknaden fra Høgskolen i Innlandet til verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, EUs Horizon-program, var innvilget.

Over 56 millioner kroner over tre år. 20 partnere fra 12 land i Europa.

Og det hele skal ledes fra Innlandet og av professor John Linnell på Institutt for skog- og utmarksfag.

– Vi skal ikke finne en magisk løsning på alt, men skape en forståelse for hvor vanskelig dette temaet med rovdyr er over hele Europa, forteller han.

Felles virkelighetsforståelse

Det er første gang Høgskolen i Innlandet har lederrollen i en så stor EU-utlysning. 

Og temaet er også stort, vanskelig og kontroversielt.

– Vi skal se på konfliktene mellom rovdyr og gjetere, bønder, husdyr, jegere, naturvernere og grunneiere. Dette er sentrale konflikter ikke bare i Norge, men i mange land i hele Europa, forteller John Linnell. 

Hovedmålsettingen med prosjektet er altså å jobbe sammen med ulike parter for å prøve å bygge opp en felles virkelighetsforståelse av hva vi står overfor, og se på hvilke tiltak som kan hjelpe i ulike settinger.

– Dette er jo et svært omstridt tema, men vi skal ha et europeisk perspektiv på det vi skal jobbe med denne gangen, sier Linnell. 

Blant de 20 partnerne i prosjektet er det et blanding av lanbruksfaglig, samfunnsfaglig og økologisk kompetanse.

– Da kan vi utveksle erfaringer oss i mellom, forteller Linnell.

I tillegg til Høgskolen i Innlandet er Norsk institutt for naturforskning (NINA) med fra norsk side. 

Involvere de som er nær konflikten

Vi vet fra det som skjer i Norge at rovdyr skaper mange utfordringer. 

I tillegg til skade og død etter angrep på husdyrene våre, koster dette oss mange penger og skaper store sosiale konflikter. 

For å klare å finne ut av hva som kan gi oss et utgangspunkt for å kunne komme litt mer ned i hvordan vi skal kunne leve med disse konfliktene i fremtiden, skal de som står tettest på rovdyrene involveres tett i dette forskningsprosjektet.

– Prosjektets ambisjon er å samle inn kvantitative data fra minst 1.000 gjetere/husdyrbønder, 1.000 jegere og 1.000 grunneiere. Vi skal også samle inn kvalitative data fra et hundretalls andre interessenter i de 12 landene som er med her, kan høgskoleprofessoren fortelle. 

Det man kommer fram til skal samles og integreres i et slags veikart som kan si noe om hvordan vi kan leve i sameksistens med rovdyrene.

– Forhåpentligvis vil det vi kommer fram til bidra til at vi kan redusere konflikter og sikre at husdyr, bønder, jegere og grunneiere kan leve side om side med dyrelivet vårt bedre enn i dag. Vi kommer ikke til å løse alle verdens problemer, men kanskje legge et felles fundament for en videre prosess, avslutter John Linnell.

11 av de 56 millionene som er tildelt fra EU går direkte til Høgskolen i Innlandet.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye