35 millioner kroner til store energiprosjekter
Tre prosjekter skal finne løsninger som styrker kapasitetsutnyttelsen og fleksibiliteten i kraftsystemet. Bedriftene som får støtte er Karmsund havn IKS, Ren AS og Tinfos AS og de leder hvert sitt prosjektkonsortie med til sammen 15 partnere fra akademia, næringslivet og offentlig sektor.

– Det er viktig at vi lykkes med å utnytte kapasiteten og fleksibiliteten i kraftsystemet bedre enn i dag. Derfor er det bra at det forskes på dette, og prosjektene som får støtte nå viser lovende potensial til å nettopp få mer ut av eksisterende infrastruktur. Det vil igjen gjøre at vi kan realisere flere muligheter i Norge, sier energiminister Terje Aasland.
Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova står bak ordningen. PILOT-E som er et sømløst tilbud til næringslivet for å få idéer innen miljøvennlig energiteknologi raskere til markedet.
Prosjektene som får støtte:
Ren AS og deres syv partnere får 11,5 millioner kroner i tilskudd for å utvikle programvare og ny teknologi for å overvåke tilstand på kabler i sanntid slik at man kan utnytte eksisterende kabelnett bedre og øke overføringskapasiteten med inntil 70 prosent. Dette vil gi mulighet til å drifte kraftnettet på en mer effektiv måte.
TINFOS AS med partner Kelda Kraft AS får 10 millioner kroner til å utvikle løsninger som bidra til at elvekraft og småkraft også kan brukes som fleksibilitetsressurs. Tradisjonelt gjøres dette gjennom styring av større laster, magasinkraft eller batterier. Partnerne skal utvikle et intelligent styresystem som sammen med en superkondensator skal gjøre det mulig for småkraft og elvekraft å operere i frekvensmarkedet.
Karmsund havn IKS med seks partnere får 13 millioner kroner til et prosjekt som skal utvikle smarte energiløsninger som øker tilgjengelig fleksibilitet i havner slik at det eksisterende nettet utnyttes optimalt. De industrielle prosessene og transportsystemene i en havn blir i stadig større grad mer gjensidig avhengig av hverandre, noe som åpner opp for muligheten til bedre samspill og koordinering av ressursene i havna.
FAKTA OM PILOT-E:
• PILOT-E er et finansieringstilbud til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.
• Ordningen har siden starten i 2016 gjennom 8 tildelinger støttet 40 prosjekter og har bidratt til at disse går raskere og mer målrettet fra forskning til fullskala.
• PILOT-E skal få frem helt nye produkter og tjenester innen miljøvennlig energiteknologi skal bli raskere utviklet og tatt i bruk.
• PILOT-E samkjører de tilgjengelige finansieringstilbudene i virkemiddelapparatet og innebærer høyere forutsigbarhet for støtte, tettere oppfølging og sterkere koordinering.
• PILOT-E skal redusere risiko for bedrifter og gi dem bedre grunnlag for å planlegge – og dermed nå helt frem til markedet med nye løsninger.
• PILOT-E støttes av Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet, Energidepartementet og Samferdselsdepartementet.
For mer informasjon om PILOT-E,se www.pilot-e.no
Kontaktperson: Trond Moengen, programsekretær for PILOT-E, telefon: 952 73 220, E-post: trond.moengen@digitalnorway.com og trond.moengen@energidata.no
Nøkkelord
Kontakter
Vivill VinsryggPressekontakt
Tel:+47 95 700 450vv@forskningsradet.noFølg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
Helsenæringen er i vekst, og Forskningsrådet er en viktig drivkraft12.2.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Menon Economics viser at norsk helsenæring i 2023 omsatte for 76 milliarder kroner, skapte verdier for 22 milliarder kroner og sysselsatte 13 300 personer. Helsenæringen har de siste ti årene opplevd kontinuerlig, sterk vekst, med en gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på sju prosent. Bedriftene tror selv at veksten vil forsterkers ytterligere de neste årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom