Gilde fyller 60 år!
I 2024 markerer Gilde sitt 60-årsjubileum. Siden oppstarten i 1964 har Gilde vært en av Norges største merkevarer og helt sentral i norsk matproduksjon. Gilde har siden oppstarten endret seg med tiden for å møte forbrukernes preferanser med lanseringer av nye, innovative produkter som for eksempel nye kjøttboller eller løvtynt kjøttpålegg.
«Vi er veldig glade for å fylle hele 60 år og for at nordmenn setter pris på produktene våre som har funnet veien til utallige spisebord i norske hjem gjennom alle disse årene. Vi er også stolte av historien vår, alle arbeidsplasser vi har skapt over hele landet, og ikke minst er vi ekstremt takknemlige for den norske bonden som har levert førsteklasses råvarer til oss nå i 60 år!», sier konserndirektør for rødt kjøtt, Lars Gunnar Johnsen.
Gilde startet som en sammenslutning av lokale slakterier og produsenter, med et mål om å sikre kvalitet og trygghet i alle ledd av produksjonen. Dette har vært en suksessoppskrift, og gjennom seks tiår har Gilde utviklet et bredt spekter av produkter som spenner fra pålegg og hverdagsmat til juleribbe, fårikål og lørdagsbiffen, og ikke minst, pølser.
Hele Norges pølsemaker fyller 60 stolte år
«Gjennom Gildes 60 år lange historie har pølser vært et av våre mest kjente og kjære produkter. Fra klassiske wienerpølser og grillpølser til mer moderne varianter med spennende smaker og ingredienser.» sier Produktgruppesjef for pølser i Gilde, Stephan Hanssen Helstad.
Siden oppstarten for 60 år tilbake har innovasjon og tradisjon gått hånd i hånd. Navnet «Gilde» ble til ved en navnekonkurranse tilbake i 1958 og tatt i bruk året etter i Nord Norge. I 1964 ble navnet tatt i bruk på flere anlegg nasjonalt, men det tok litt tid før Gilde ble et samkjørt selskap. Både pølseoppskrifter og etiketter var forskjellige ut ifra hvor pølsene var produsert, du kunne altså kjøpe wienerpølser fra Gilde i forskjellige butikker i samme nabolag, men oppleve at disse smakte ulikt fordi de hadde ulikt krydderinnhold.
På 1990-tallet ble Gilde samlet til ett pølserike og alle Gildes pølser har siden hatt samme resept og etikett. Oppskriftene har blitt modernisert og pølsene inneholder stadig mindre salt og fett, uten at det skal gå på bekostning av den gode smaken.
Pølser er populært i norsk den norske matkulturen
I takt med nordmenns endrede smakspreferanser og kostholdstrender, har Gilde hele tiden tilpasset og fornyet seg. Pølser er også veldig populært her til lands, i juni selges det en pakke grillpølser fra Gilde i sekundet!
«Pølser er utvilsomt en stor del av den norske matkulturen. Pølser er ukomplisert, raskt, enkelt og ikke minst god mat. Pølser symboliserer også glede for store og små. Det serveres ofte i hyggelige sammenkomster som bursdagsfeiringer, turer i skog og mark, idrettsarrangementer eller som nattmat i bryllup,» sier Helstad.
«Pølser er ærlig og samlende mat, som i tillegg er mettende. Uansett hvor gammel du er, hvor du bor eller hva du jobber med er sannsynligheten stor for at du liker pølser», avslutter han.
I norsk dagligvare kommer de to største salgstoppene på pølser alltid i forbindelse med påske og 17 mai. Dette tegner et bilde av hvor viktig pølser er for oss når vi skal feire og kose oss med venner og familie.
Noen funfacts om pølser:
- I Nord-Norge og Trøndelag koker man oftest grillpølser, mens man sørover i Norge er foretrekker å steke dem.
- Moss er kjent for å servere pølse i vaffel.
- Nordmenn spiser i snitt 100 pølser hvert år.
- Pølser er ukronet festmat, det sies at det serveres som nattmat på slottet blant annet.
- Da Gilde lanserte pølsen "Tønsberger" responderte ordfører i Tønsberg med å forby all annen nattmat i Tønsberg sentrum enn pølse etter kl 02.00
- Pølser var det første som ble spist på månen. Neil Armstrong og Buzz Aldrin spiste pølser da de landet på månen i 1969.
- Gilde har skiftet logo flere ganger opp gjennom tidene, under kan du se noen av de forskjellige.
Nøkkelord
Kontakter
Thomas Sissener BonafedeKommunikasjonsrådgiver
Tel:48263189thomas.sissener.bonafede@nortura.noBilder
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
Tilbakekaller et lite parti Gilde Ekte kokt skinke distribuert i Nordland, Troms og Finnmark15.8.2024 14:15:00 CEST | Pressemelding
Grunnet risiko for metallrester i produktet, bes forbrukere som har kjøpt Gilde Ekte kokt skinke 110g med siste forbruksdag 15.09.2024 om å kaste produktet. Tilbakekallingen gjelder kun produkter kjøpt i NorgesGruppen sine butikker i området mellom Lofoten/Ballangen i sør til Honningsvåg og Kirkenes i nord, i tidsperioden 9. til 15. august.
Nye eggbønder til Nortura1.8.2024 09:31:32 CEST | Pressemelding
Det er stor investeringsvilje hos norske bønder som vil produsere egg. Nortura har signert leveranseavtaler med 14 bønder, og vil om kort tid inngå avtale med ytterligere omtrent det samme. Sammen skal de bidra til å dekke den voksende etterspørselen etter egg.
Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon – nå går PRIOR bort fra denne praksisen24.6.2024 08:18:30 CEST | Pressemelding
Som først i Norden, har PRIOR tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. De første PRIOR-eggene lanseres nå i butikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom