Slik får du en brannsikker sommerferie
Enten du planlegger å tilbringe sommeren på campingplass, i båt, på hytta eller ved grillen i egen hage, kan enkle forholdsregler bidra til å unngå brann og gjøre ferien tryggere.
— Det er viktig å tenke på brannsikkerheten uansett hvor og hvordan du tilbringer sommerferien, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.
I den sammenheng har Brannvernforeningen samlet noen råd for en brannsikker ferie – både i Norge og i utlandet.
Grilltips
Grillen går på høygir i sommermånedene, enten man sverger til gass eller kull. For de som bruker gassgrill, er det viktig å regelmessig sjekke gasskoblingen og slangen for lekkasjer. Plasser gassflasken slik at den er lett tilgjengelig for å stenge av gasstilførselen. Bruker du kullgrill, sørg for at den står stødig og har god avstand til brennbart materiale. Vent noen dager før du kaster aske fra grillen i restavfallet. Før du kaster asken, er det også lurt å fukte den med vann og knyte posen godt igjen.
Dropp engangsgrillen
Engangsgriller kan være brannfarlige og Brannvernforeningen anbefaler derfor å unngå dem.
— Vi har lenge ønsket oss et forbud mot engangsgriller. Først og fremst på grunn av brannfaren, men det er også viktig å ta et ansvar for miljøpåvirkningen dette produktet har, sier Søtorp.
Han anbefaler og heller velge gjenbrukbare griller på tilrettelagte plasser. Hvis du likevel bruker engangsgrill, sørg for at den står på ubrennbart underlag og avkjøles skikkelig før den kastes i en grillkasse. Finn ut hvor slike grillkasser er plassert via kommunens nettsider.
Husk bålforbud
Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen. Primus og kokeapparater er det lov å bruke.
Campingferie
— På camping bor, sover og hygger vi oss i delvis trange omgivelser ofte omgitt av lett antennelig materialer. I kombinasjon med bruk av åpen flamme, grill, gass og elektriske apparater øker det risikoen for brann, advarer Søtorp.
På campingferie bør du velge campingplasser som oppfyller sikkerhetskrav og gjør deg kjent med deres branninstruks. Hold minst 4 meter avstand mellom campingvogner, bobiler og telt. Alle registrerte campingvogner og bobiler skal ha røykvarsler, gassdetektor og brannslokkingsapparat. Et brannteppe er et fint tillegg som tar liten plass. Sørg for at elektriske apparater og EL-anlegget er i god stand.
Hytteferie
Hytter og fritidsboliger har samme brannkrav som ordinære boliger. Dette inkluderer minst én røykvarsler og et brannslokkeapparat eller husbrannslange. Husk å sjekke røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk. Benytter du gass, bør utstyr og slanger sjekkes jevnlig.
Båtliv
Med økt båtsalg de siste årene, er det mange nye båteiere på sjøen. Jevnlig vedlikehold av el- og drivstoffanlegg i båten kan forhindre brann. Stopp motoren ved fylling av drivstoff og unngå søl av brennbare væsker. Ha alltid et lett tilgjengelig brannslokkeapparat og fungerende røykvarsler om bord. For båter som bruker gass, anbefales også gass- og CO-varsler.
Utenlandsferie
Når du er utenlands, sjekk at hotellrommet eller ferieleiligheten du skal oppholde deg i har røykvarsler som virker, gjør deg kjent med rømningsveiene og hvor det finnes slokkeutstyr. Et lurt tips er å alltid ta med reiserøykvarsler. Plasser den så høyt i rommet som mulig. Reiser du med barn, avtal hvordan dere skal opptre ved brann.
Førstehjelp ved brannskader
Rolf Søtorp minner også på at sommeren er høysesong for brannskader etter nærkontakt med bål, grill og andre varmekilder.
— Rask og riktig førstehjelp kan forebygge alvorlige skader, sier han.
Ved brannskade, bruk 20-20 regelen: kjøl ned skaden med 20 grader vann i 20 minutter og ring 113 ved mistanke om alvorlig skade.
Med disse rådene ønsker Brannvernforeningen alle en god og brannsikker sommer!
Nøkkelord
Kontakter
Rolf SøtorpAdministrerende direktørBrannvernforeningen
Pressekontakt
Bilder
Lenker
Om oss
7. november 2023 var det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.
Gjennom 100 år har Brannvernforeningen jobbet for å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon og mot ulykker med farlig stoff. Som en ideell og uavhengig stiftelse, samarbeider vi tett med myndigheter, brannvesen, forsikring og andre sentrale aktører mot de samme målene.
Kunnskap og bevissthet om brannvern bidrar til å redde liv, miljø og verdier. Derfor er Brannvernforeningens viktigste oppgave å forebygge branner gjennom å opplyse om hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å unngå brann, samt tilføring av kompetanse og informasjon om hvorfor branner oppstår.
Brannvernforeningen er organisert som en selveid privat stiftelse, som arbeider ut fra et ideelt formål. Alle inntekter går til brannforebyggende arbeid og videreutvikling av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
– Folk flest tar ikke brann på alvor18.9.2024 11:29:00 CEST | Pressemelding
Ifølge en fersk undersøkelse har kun 23 prosent gjennomført en brannøvelse der de bor. Det er svært lave tall. Derfor inviteres alle til å delta på Nasjonal brannøvelse denne høsten.
17 personer omkom i brann første halvår1.7.2024 12:09:16 CEST | Pressemelding
Så langt i år har 17 personer omkommet i brann. Av disse har det vært 12 menn og 5 kvinner. Den langsiktige tendensen er at stadig færre omkommer i branner her til lands. Kilde: DSB pr. 1.7.2024
Trygg sankthansfeiring21.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Brannvernforeningen advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiringen av sankthans.
Endringer i godkjenningsordning for varme arbeider17.6.2024 10:59:48 CEST | Pressemelding
Forsikringsbransjen har siden 1989 hatt brannvern ved utførelse av varme arbeider som en sentral del av sine sikkerhetsforskrifter. Med innføringen av kompetansekravet og godkjenningsbeviset i 2001, har målet alltid vært å redusere antall branner forårsaket av varme arbeider. Etter en grundig gjennomgang av ordningen og tilbakemeldinger fra byggenæringen, er det besluttet å gjennomføre en betydelig revisjon.
Klar for grilling? Her er noen smarte tips for å holde det trygt7.5.2024 13:40:43 CEST | Pressemelding
Sommeren er her, og det betyr grillingssesong! Kan du grillvettreglene?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom