If: Unødvendig å skjule feriekosen på sosiale medier
Det er en myte at kriminelle saumfarer sosiale medier på jakt etter boliger til innbrudd i ferien, hevder forsikringsselskapet If. Men det er én ting du må huske på.

I fjor ble det meldt inn 38 294 saker knyttet til innbrudd og tyverier fra privatboliger her i landet til forsikringsselskapene. Det rundt 600 flere tilfeller enn året før. Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge.
– Folk som tror innbruddstyvene tråler Facebook, Instagram og Snapchat nå i sommerferien, kan ta det med ro. Vi har aldri fått inn innbrudd hvor det har vært mistanke om at sosiale medier har vært overvåket i forkant, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
Likevel innrømmer Clementz at forsikringsselskapene tidligere advarte mot å poste feriebilder på Facebook.
– Dette var for 12-15 år siden. Vi advarer ikke lenger, nå har vi mer erfaring. Tyvene jobber på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn, for eksempel å rekognosere i nabolag, sier Clementz.
Lurt å ikke la alle se
Inntrykket til If er at folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåene på sine sosiale medier. Bevisstheten om hvem som får se hva er blitt betraktelig høyere de siste årene, mener forsikringsselskapet.
– Bare du passer på at du ikke har en vidåpen, offentlig profil med tilgang på allverden, er mye gjort. Det er lurt å ha et aktivt forhold til hvem som kan se postene, men kanskje ikke først og fremst fordi innbruddstyver kan gå inn på dine sosiale medier, sier han.
– Har du en hyggelig ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner. Sosiale medier er jo det nye postkortet. Oppdateringene dine kommer frem der og da, ikke to uker etter at du er hjemme igjen fra sommerferien, sier kommunikasjonssjefen i If.
Pass på mistenkelig oppførsel
– Én av ønskedrømmene til innbruddstyver er hus med høye tujahekker rundt, for der kan de nærmest jobbe uforstyrret. Begrenset innsyn gir gode arbeidsforhold for kriminelle, sier han.
If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo:
– Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så er det smart å følge med litt ekstra i nabolaget: Meld fra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på rekognosering for å finne mulige steder å gjøre innbrudd. Ikke prøv å konfrontere personene selv, sier Clementz.
Har du alarm, bør du tenke på at du har sensorer også i andre etasje. Det har vært flere innbruddsraid opp gjennom årene hvor tyver har kommet inn i boligen via stige, opplyser If.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzKommunikasjonssjef
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder



Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning3.4.2025 07:01:04 CEST | Pressemelding
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
Heathrow: Dette dekker reiseforsikring og ikke21.3.2025 09:52:01 CET | Pressemelding
Fredag innstilles flere flygninger mellom Gardermoen og Heathrow nær London. Den store flyplassen er rammet av strømbrudd. Slik forholder du deg som flypassasjer.
Her er steinspruten verst i Norge (full fylkesoversikt)5.3.2025 08:02:05 CET | Pressemelding
I fjor var det rekordmange glasskader, ifølge nye tall fra forsikringsbransjen. Risikoen for å rammes av steinsprut på bilruta er mer enn tre ganger så høy i Oslo som i Vestland fylke. Det viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If.
Tilbakeslagsventil er det mest bærekraftige tiltaket, ifølge unikt forskningsprosjekt18.2.2025 08:03:00 CET | Pressemelding
Sammen med CICERO Senter for klimaforskning og IVL Svenska Miijöinstitutet har If undersøkt hvor bærekraftige ulike tiltak for skadeforebygging er for å beskytte boliger mot ekstremnedbør.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom