Omsetningsvekst for Nortura i første tertial
Nortura øker omsetningen med fire prosent til 9,9 milliarder kroner i årets første tertial. Økte kostnader trekker EBITDA-resultatet til 116,8 millioner kroner, 27 millioner kroner bak fjoråret.
Mot fjorår er dagligvaresalget ned 1,9%, mens salget til hoteller, restauranter og kantiner har økt med 2,9% i første tertial.
Resultatet før skatt endte likevel på minus 193 millioner kroner for tertialet. Resultatet på samme tid i fjor endte med et lite pluss på 17 millioner kroner på grunn av ekstraordinære gevinster i forbindelse med salg av virksomhet. Salgsgevinsten slår ikke ut i år, og er dermed hovedforklaringen til resultatsvekkelsen.
Det er gjennom tertialet også påløpt økte kostnader knyttet til lager og enkelte komplikasjoner knyttet til oppstarten av nye produksjonslinjer i Tønsberg.
«Sesongmessige variasjoner gjør at første tertial alltid er svakere enn de to gjenværende for året. Våre finansielle nøkkeltall er likevel i bedring, og konsernet ligger godt innenfor soliditetskravene som långiverene stiller», sier Panengstuen.
Ved utgangen av tertialet var markedsandelen til Gilde, målt i verdi, 24,2 prosent. Dette er ned 0,8 prosentpoeng sammenliknet med samme periode i fjor. Prior økte markedsandelen med 0,3 prosentpoeng på hvitt kjøtt, men mistet 1,4 prosentpoeng i eggkategorien. Priors markedsandel i hele egg- og kjøttkategorien er nå åtte prosent.
«Det er særlig gledelig å se at vi har fått ny fart i påleggskategoriene og at våre nye lanseringer har slått til. Salget av Gilde Slakterens Nye Kjøttboller har gått over all forventning og har allerede blitt en av våre beste lanseringer på mange å. Samtidig har Prior en godstart på året, og tar markedsandeler på hvitt kjøtt», sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Kjedekontrollerte merkevarer (EMV) tar fortsatt markedsandeler fra Gilde, Prior og de andre uavhengige merkevareselskapene.
Tall fra Nielsen IQ viser at 46,2 prosent av produktene i egg- og kjøttkategorien samlet er kjedekontrollerte merkevarer ved utgangen av tertialet. For ferskt rent kjøtt er EMV andelen 59,3 prosent mens den for ferskt fjørfe 47,9 prosent. Egg er den kategorien som vokser raskest med en EMV-andel på 54,4 prosent mens kjøttdeig holder seg stabilt på 77 prosent.
For ytterligere informasjon
Nortura pressetelefon 992 93 070
Kontakter
Kjell S. RakkenesKonserndirektør strategi, bærekraft og kommunikasjon
Tel:905 52 956kjell.rakkenes@nortura.noMatilda AronssonSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:915 96 181matilda.aronsson@nortura.noOm Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
Tilbakekaller et lite parti Gilde Ekte kokt skinke distribuert i Nordland, Troms og Finnmark15.8.2024 14:15:00 CEST | Pressemelding
Grunnet risiko for metallrester i produktet, bes forbrukere som har kjøpt Gilde Ekte kokt skinke 110g med siste forbruksdag 15.09.2024 om å kaste produktet. Tilbakekallingen gjelder kun produkter kjøpt i NorgesGruppen sine butikker i området mellom Lofoten/Ballangen i sør til Honningsvåg og Kirkenes i nord, i tidsperioden 9. til 15. august.
Nye eggbønder til Nortura1.8.2024 09:31:32 CEST | Pressemelding
Det er stor investeringsvilje hos norske bønder som vil produsere egg. Nortura har signert leveranseavtaler med 14 bønder, og vil om kort tid inngå avtale med ytterligere omtrent det samme. Sammen skal de bidra til å dekke den voksende etterspørselen etter egg.
Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon – nå går PRIOR bort fra denne praksisen24.6.2024 08:18:30 CEST | Pressemelding
Som først i Norden, har PRIOR tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. De første PRIOR-eggene lanseres nå i butikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom