Skal dekolonisere historien om Arktis under årets Riddu Riđđu

Del

Under årets Riddu Riđđu festival vil publikum få mulighet til å oppleve kunstutstillingen «Visualizing Arctic Voices». Utstillingen skal gi stemme til glemte og underkjente fortellinger fra Arktis.

Riddu Riđđu Festivalen presenterer årets kunstutstilling "Visualizing Arctic Voices" under årets festival.
Riddu Riđđu Festivalen presenterer årets kunstutstilling "Visualizing Arctic Voices" under årets festival. Ørjan Marakatt Bertelsen

Årets festivalutstilling på Riddu Riđđu skal gjennom bilder fra Arktis fortelle og undersøke sporene som finnes av urfolks biografier, kultur og opplevelser fra ca. 1750-1930, i møte med koloniale aktører. Den består av bilder som er knyttet til fortellinger i Sápmi, Kalaallit Nunaat (Grønland), Alaska og Nord-Canada. Utstillingen undersøker hvordan historiske bilder kan tas tilbake og mulig berike arktiske urfolk sine historier i dag. Gjennom dette arbeidet skal historiene fortalt av koloniale aktører, dekoloniseres.

Festivalsjef Sajje Solbakk gleder seg over årets festivalutstilling:

  • Dette er et av de mest omfattende kunstutstillingene Riddu Riđđu har hatt i løpet av over 30 år festivalhistorie! Utstillinga bygger altså på fem hele år med arkivarbeid og samarbeid mellom forskere med vestlig- og urfolksbakgrunn. Jeg får sommerfugler i magen av å tenke på at vi snart skal få dele disse fantastiske historiene med resten av verden!

I utstillingen møter festivalens gjester verk av blant annet de samiske kunstnere Outi Pieski, Anders Sunna, Raisa Porsanger, Áillohaš/Nils Aslak Valkeapää (1943-2001) og Aage Gaup (1943-2021), samt den grønlandske kunstneren Bolatta Silis-Høegh og Sugpiat antropol, kurator og kunstner Sven Haakanson.

Kunstutstillingen er et samarbeid med Arctic Voices-prosjektet. Prosjektet er en gruppe internasjonale forskere og kunstnere som bidrar til det pågående arbeidet med å dekolonisere dominerende arktisk historie. Prosjektet samler historier som peker på de som var på mottakersiden av imperialismen i det utvidede nittende århundre.

Festivalutstillingen vil ledsages av daglige formidlingsprogram som man kan få delta på som publikummer, slik som blant annet samtaler med Anders Sunna, Raisa Porsanger og Bolatta Silis-Høegh og spikkeverksted med Sven Haakanson.

Selve åpningen av kunstutstillingen er onsdag 10. juli kl. 18:00. Videre vil åpningstidene være torsdag til lørdag kl. 10:00 – 18:00, og søndag 10:00 – 14:00.

Kontakter

Sajje SolbakkFestivalsjefRiddu Riđđu festivála

Tel:46950573

Bilder

Anders Sunna, Death Means Nothing for the Colors, 2009. Sámi Dáiddamagasiidna / Sámi Art Collections, RiddoDuottarMuseat, Kárášjohka.
Anders Sunna, Death Means Nothing for the Colors, 2009. Sámi Dáiddamagasiidna / Sámi Art Collections, RiddoDuottarMuseat, Kárášjohka.
Last ned bilde

Om oss

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye