Grappa Musikkforlag AS

Eli Storbekken bevarer folkesanger fra Innlandet med ny sangbok og innspilling - "So vil me synge" er ute i dag!

Del

Folkemusikken i Hedmark har store variasjoner fra nord til sør, et svært variert tradisjonsområde som knapt kan sammenlignes med andre distrikter. På "So vil me synge" samler Eli Storbekken 66 utvalgte ulike folkesanger fra området. 

Eli Storbekken. Foto: Aili Strømsted
Eli Storbekken. Foto: Aili Strømsted

LYTT HER

Eli Storbekken har i lang tid vært en pådriver for å bevare de gamle folkesangene. Nå gir hun ut en ny samling folkesanger fra Innlandet, og en flott sangbok som heter "So vil me synge" som samler 66 sanger fra området. I tillegg 28 nye innspillinger av sanger som gis ut i sammenheng med boken, her finner vi bånsuller, småstubber, viser, laling og lokker. Med på de 28 nyinnspillingene har Eli Storbekken fått med seg Irene Tillung på trekkspill, Olav Torget på gitar, konting og dobro og Hilde Fjerdingøy på torader.

For at folkesangen skal bevares så må den brukes, dette er bruksmusikk som har eksistert i hundrevis av år og formet seg etter lokale musikktradisjoner og kulturelle ulikheter. Noen tekster kan være litt utdatert i dag, men gi et tilbakeblikk på dagliglivet og hva folk var opptatt av før i tida. 

I boka finner du et utvalg folkesanger fra Østerdalen og Hedmark. Folkemusikken her har store variasjoner fra nord til sør, det er et svært variert tradisjonsområde som knapt kan sammenlignes med i andre distrikt. Eli Storbekken forteller: 

- I utgangspunktet var det arbeidet med utgivelsen «Spellstenen» i 2020 som startet denne prosessen for å ta vare på folkesangene fra dette området. Jeg har foretatt et utvalg fra albumet, samt sanger fra mine tidligere utgivelser som «Nattergalen», «Maros», «Songen til Fløyta» og «Fabel». Da jeg jobbet med arkivcden «Rosekolla» fant jeg en del viser, bånsuller og stubber fra arkivopptak med kilder fra Hedmark mellom 1950 til 1975 tallet. I boka har jeg delt opp sangene i kategorier. For hver kategori står litt om de ulike sjangerne og innholdet. De fleste sangene har ingen tekstforfatter eller komponist som vi kjenner til, kun kilder.

Musikken ble brukt til å underholde barna, i arbeid, på setra, til dans, som underholdning og sanger i ulike livssituasjoner. Mange av sangene i vokalmusikken har varianter for melodiene vandret fra sted til sted med folk i tidligere tider. Derfor finner vi mange stubber, bånsuller og viser som er i slekt med hverandre over hele landet. Sangene har gjennom muntlig overlevering forandret seg litt i melodi og tekst, men har stort sett samme innhold. Størsteparten av sangene er myntet på barn. Eli sier: 

- Jeg har også med et lite knippe viser av komponister og forfattere fra området. Jeg håper du vil kose deg med boka og spillelisten. Det hadde vært en glede om du/dere lærer bort til barn og barnebarn, i barnehagen, på skolen og i andre sammenhenger. Stor takk til Irene Tillung for nedtegnelser av noter og Geir Florhaug for illustrasjoner!

Boka kan kjøpes i Notebutikken og er utgitt av Noteservice/Norsk Musikkforlag A/S. Eli smiler bredt og avslutter: 

- Det er viktig å synge sammen, lykke til!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Aili Strømsted
Foto: Aili Strømsted
Last ned bilde
Foto: Aili Strømsted
Foto: Aili Strømsted
Last ned bilde
Cover illustrert av Geir Florhaug
Cover illustrert av Geir Florhaug
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye