Trygg sankthansfeiring

Del

Brannvernforeningen advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiringen av sankthans. 

Foto: Shutterstock

– Det er ikke fritt frem å tenne bål på sankthansaften. Hva som er tillatt av åpen ild er regulert i forskrift i den enkelte kommune. Hvis man planlegger et sankthansbål, må dette meldes inn og søkes tillatelse for, slik at unødige utrykninger unngås. Hvis du ikke allerede har søkt tillatelse, er nok fristen ute for i år, men sjekk hva som gjelder for din kommune, oppfordrer administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Han minner om at det i perioden fra 15. april til 15. september gjelder et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller nær skog og utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. På skogbrannfarevarselet (met.no) finnes oversikt over skogbrannfaren i tiden fremover. Ved høy skogbrannfare kan kommuner innføre ekstra forbud mot all bruk av åpen ild nær brennbar vegetasjon. Sjekk derfor hva som gjelder der du bor. 

– Det er svært viktig at man respekterer det generelle bålforbudet, følger med på skogbrannvarselet og gjør seg kjent med lokale bestemmelser, sier Søtorp.

Det å gjøre opp ild utendørs favner også bruk av engangsgriller. Uforsiktighet med åpen ild eller brannfarlige gjenstander kan medføre straffeansvar og erstatningsansvar.

– Unngå for all del bruk av bensin eller andre brennbare væsker for å få fyr på bålet. Vi har dessverre sett eksempler på at overdreven bruk av brennbar væske ved opptenning av bål kan føre til alvorlige personskader, påpeker han.

Om noen likevel skulle være uheldig å pådra seg en brannskade er det viktig å kjenne til 20-20 regelen. Den innebærer at skaden må kjøles ned med cirka 20 graders vann i 20 minutter.

– Ved mistanke om en alvorlig brannskade på personer må man snarest ringe 113, understreker Søtorp. 

– Vi ønsker ellers alle en trygg og hyggelig sankthansaften, med eller uten bål!

Her er noen enkle huskeregler for bålbrenning:

  • Før du setter i gang, sjekk hvilke regler som gjelder i din kommune slik at du har tillatelsen i orden.
  • Sjekk skogbrannvarselet til yr og ta hensyn til vindforhold.
  • Før du tenner opp, sørg for å ha tilstrekkelig med slokkemiddel tilgjengelig.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Den som er ansvarlig for å tenne bålet er også ansvarlig for å slokke det.
  • Ha god avstand til bygninger og brennbart materiale.
  • Bålbrenning på fjell og svaberg kan føre til skader på fjellet og er da ikke lov.
  • Det er forbudt å brenne plast og annet søppel.
  • Bålet skal være helt slokket før du forlater det.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye