Arbeidstilsynet

Kan arbeidsgiver tilkalle meg på jobb når det er fint vær?

Del

Når været er godt og uteserveringene fylles opp, trenger mange arbeidsgivere arbeidskraft på kort varsel. Arbeidstilsynet får mange spørsmål om lovligheten ved såkalte «solvakter».

Bildet viser en mann som jobber i en bar. Han tømmer isbiter i et glass.
GODVÆRSJOBBING: Rettigheter ved "solvakter" vil bero på hva som står i arbeidsavtalene som er inngått. FOTO: Arbeidstilsynet.

– Det er lov å ha avtaler om tilkallingsvakter ved godt vær, men kontraktene som inngås må være tydelige på hva man har krav på og ikke, sier Vigleik M. Aas som er seksjonsleder for svartjenesten i Arbeidstilsynet. 

Beredskap skal kompenseres 

I kontrakten må det for eksempel komme frem om man har krav på kompensasjon for å være tilgjengelig, og om man kan si nei til å ta vakter når man blir spurt.  

Dersom man er forpliktet til å ta vakter, vil det dreie seg om beredskapsvakter som skal kompenseres. 

Les om beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet

Større frihet som ekstrahjelp 

En avtale som ekstrahjelp innebærer vanligvis ingen faste timer eller vakter, og man står fritt til å takke ja eller nei til vakten. Man blir tatt kontakt med når behovet oppstår, og i utgangspunktet skal det da inngås avtale for hver gang dette skjer, i tillegg til avtalen om at man er ekstrahjelp. 

Det er normalt at det finnes en intern avtale i virksomheten som regulerer lønn for slike vakter. Enkelte bransjer, eksempelvis serveringsbransjen, har minstelønn. 

Les om minstelønn

– Les kontrakten nøye 

– Arbeidsmiljøloven har ingen særregler om «solvakter», så rettighetene til arbeidstakerne avhenger av arbeidsavtalene som er inngått. Vi anbefaler derfor alle å sette seg godt inn i innholdet i arbeidsavtalen før de signerer den, sier Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynet.  

Fant du ikke svar på det du lurte på? Da kan du kontakte Arbeidstilsynets svartjeneste

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bildet viser en mann som jobber i en bar. Han tømmer isbiter i et glass.
GODVÆRSJOBBING: Rettigheter ved "solvakter" vil bero på hva som står i arbeidsavtalene som er inngått. FOTO: Arbeidstilsynet.
Last ned bilde

Om Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye