Honningbier utgjør lav risiko for de fleste villbier
Hold av honningbier innebærer lav risiko for de fleste bestander av ville pollinerende insekter i Norge. For enkelte biearter kan risikoen være høyere.

– Honningbier fra birøkt utgjør ikke noen stor trussel for sine ville slektninger, ut fra det vi vet i dag. Men vi mangler fortsatt en del kunnskap. Det kan derfor være fornuftig å bruke føre-var-prinsippet og unngå å plassere bikuber nær populasjoner av enkelte truede arter av villbier, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Nasjonal pollinatorstrategi, regjeringens strategi for levedyktige bestander av villbier og andre pollinerende insekt, peker på at birøkt kan være en risiko for ville pollinatorer.
Ettersom vi har begrenset kunnskap om hvordan honningbier påvirker villbier ga Miljødirektoratet VKM i oppdrag å vurdere risikoen på bakgrunn av tilgjengelig faglitteratur.
Rapporten fra VKM foreligger nå, og viser blant annet at
- Hold av honningbier innebærer lav risiko for de fleste bestander av ville pollinerende insekter i Norge.
- For enkelte biearter som er avhengige av én eller få plantearter for å overleve, og humler i ensartede landskaper med begrensede blomsterressurser, gjør konkurranse om ressursene at risikoen fra honningbier er moderat.
- Risikoen for spredning av patogener og parasitter er lav, delvis som følge av høye hygienestandarder i norsk birøkt.
Les mer om konklusjonene i VKMs nyhetsmelding og last ned rapporten her.
Vil vurdere funnene sammen med andre myndigheter
Det er landbruksmyndighetene som har det overordnede ansvaret for regelverket for hold av bier, og alle birøktere må registrere bigårdsplassene sine hos Mattilsynet for å kunne sette ut bikuber. Les mer om regelverket på Mattilsynets nettside: https://www.mattilsynet.no/dyr/produksjonsdyr/bier
Miljødirektoratet vil følge opp funnene fra rapporten sammen med landbruksmyndighetene og andre sektormyndigheter som deler det nasjonale ansvaret for pollinatorstrategien.
– Gjennom det tverrsektorielle samarbeidet vil vi jobbe videre med å utvikle og ta i bruk forbedret kunnskap om hvor viktige leveområder for sårbare bestander av ville pollinerende insekter finnes, og hvilke hensyn alle sektorer må ta til disse, sier Hambro.
Fakta om honningbier og villbier
Honningbien har vært naturlig forekommende i Europa nord til Sør-Sverige og sør til Sør-Afrika, men ifølge Artsdatabanken er det usikkert om det har vært naturlige forekomster i Norge før vi begynte å domestisere arten på 1700-tallet. Alle honningbier i Norge kommer nå fra domestiserte bestander.
En bikube inneholder 50 – 60 000 individer. I Norge er det registrert ca. 1 000 birøktere.
I Norge er det registrert 207 arter av ville bier i tillegg til honningbien. Samlet sett representerer ville pollinerende insekter en gruppe på flere tusen arter som alle bruker blomsterressursene i ulik grad som matkilde.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Flere og bedre feller skal stoppe pukkellaksen11.6.2025 17:22:08 CEST | Pressemelding
Pukkellaksen skal stoppes i over 60 nordnorske elver i sommer. Dobbelt så mange elver får statlig finansierte feller og tiltak som for to år siden.
Fleire og betre feller skal stoppe pukkellaksen11.6.2025 17:22:08 CEST | Pressemelding
Pukkellaksen skal stoppast i over 60 nordnorske elvar i sommar. Dobbelt så mange elvar får statleg finansierte feller og tiltak som for to år sidan.
Potensielt skadelig flatorm funnet i Norge6.6.2025 19:37:01 CEST | Pressemelding
Den fremmede og mulig skadelige flatormen Obama nungara er funnet i Norge. Miljødirektoratet ber hagebransjen og hageeiere om hjelp.
Potensielt skadeleg flatorm funnet i Noreg6.6.2025 19:37:01 CEST | Pressemelding
Den framande og mogleg skadelege flatormen Obama nungara er funnen i Noreg. Miljødirektoratet ber hagebransjen og hageeigarar om hjelp.
Brygger truer livet i Oslofjorden3.6.2025 13:00:27 CEST | Pressemelding
70 prosent av viktige oppvekstområder for fugl og fisk i Oslofjorden er forringet som følge av båtbrygger og andre fysiske inngrep siden 1950-tallet, viser ny kartlegging.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom