Å Energi

Klimavennlig oppgradering av dam Juvatn

Del

Å Energi skal oppgradere dam Juvatn i Åseral kommune for rundt 150 millioner kroner. Økt fokus på bærekraftige løsninger gjør at prosjektets klimaavtrykk reduseres med nesten 40 prosent.

Dam, vann, fjell, skog, himmel. Foto.
Oppgraderingen av dam Juvatn er et godt eksempel på hvordan store vannkraftprosjekter kan gjennomføres på en måte som tar større klimahensyn ved å benytte lavutslippsbetong og elektriske anleggsmaskinger.

For å kunne redusere utslipp, få lavere kraftpriser og utvikle ny næringsvirksomhet og flere arbeidsplasser, er det behov for mye mer fornybar kraft i Norge. Å Energi vil derfor investere over 30 milliarder kroner i mer kraft og nett de neste 10 årene.

- De neste ti årene vil vi årlig investere mellom 1 og 1,5 milliarder i vannkraft. Dette vil fordeles på oppgraderinger av eksisterende anlegg, slik som dam Juvatn, samt utvikling av nye prosjekter, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.

Damsikkerheten forsterkes
Som bransje har vi kommet langt når det gjelder natur- og miljøhensyn i utbyggingsprosjekter, men i anleggsfasen er det stort potensiale for å redusere klimagassutslipp. Skjerpede krav til damsikkerhet gjør at dammer i Norge med høy konsekvensklasse nå må oppgraderes og sikres enda bedre.

Lavutslippsbetong for lavere karbonavtrykk
Betongproduksjon er en av de største bidragsyterne til globale klimagassutstlipp. Rehabilitering av dammer er prosjekter som krever en del anleggsvirksomhet, og store mengder betong.

For oppgraderingen av dam Juvatn er det valgt å bruke lavutslippsbetong, noe som bidrar til at prosjektets karbonavtrykk reduseres med 25-30 prosent fra betong alene, uten at det går ut over kvaliteten. Dette er spesielt viktig i store infrastrukturprosjekter hvor betong er et av de mest brukte materialene.

Elektriske maskiner på anlegg
I tillegg til lavutslippsbetong, vil prosjektet også bruke elektriske gravemaskiner for å minimere utslipp under byggefasen. Dette krever økt kapasitet på strømtilførsel til området, men vil til gjengjeld bidra til å redusere både karbonutslipp og lokal luftforurensning og støy.

-  Det er viktig for oss at vi, som Norges største kraftkonsern med virksomhet i hele verdikjeden, har et stort fokus på å gjøre prosjektene våre så klimavennlige som mulig, sier Eldor.

Null produksjonstap av ren energi
I prosjektet gjøres alt arbeidet på «luftsiden» av dammen. Det gjør selve anleggsarbeidet mer komplisert og fører til mer materialbruk, men gjør at man kan opprettholde kraftproduksjonen av ren vannkraft hele veien. Produksjonstap kunne gitt et stort negativt CO₂-avtrykk ved at den tapte vannkraften erstattes av en blanding av andre, mindre rene krafttyper.

Viktige miljøtiltak i store infrastrukturprosjekter
Å Energi skal redusere klimagassutstlipp med 50 prosent innen 2030. Oppgraderingen av dam Juvatn er et godt eksempel på hvordan slike store prosjekter kan gjennomføres på en måte som tar større klimahensyn.

Ved å integrere miljøvennlige løsninger som lavutslippsbetong og elektriske maskiner, kan vi møte strenge sikkerhetskrav samtidig som man tar betydelige steg mot et bedre klima.

Fakta - Lavustlippsbetong:

  • Tradisjonell betongproduksjon er en betydelig kilde til CO₂-utslipp. Sement, som er en nøkkelkomponent i betong, antas å stå for omtrent 8 prosent av de globale klimagassutslippene.
  • Såkalt lavutslippsbetong reduserer denne miljøbelastningen ved å bruke alternative bindemidler og tilsetningsstoffer som krever mindre energi og slipper ut mindre CO₂ under produksjonen.

Fakta - Dam Juvatn:

  • I Åseral kommune i Agder skal dam Juvatn oppgraderes for å tilfredsstille damsikkerhets-  forskriften. Prosjektet skal gjennomføres i 2024-2025 og har en investeringsramme på rundt 150 mill. kroner.
  • Dam Juvatn ble bygget i 1956-1958, og bidrar til regulering av Mandalsvassdraget med rundt 116 GWh årlig. Magasinet kan romme 142 millioner kubikkmeter vann.

Kontakter

Bilder

Oppgraderingen av dam Juvatn er et godt eksempel på hvordan store vannkraftprosjekter kan gjennomføres på en måte som tar større klimahensyn ved å benytte lavutslippsbetong og elektriske anleggsmaskinger.
Oppgraderingen av dam Juvatn er et godt eksempel på hvordan store vannkraftprosjekter kan gjennomføres på en måte som tar større klimahensyn ved å benytte lavutslippsbetong og elektriske anleggsmaskinger.
Last ned bilde
Mann i dress ute i en gate. Foto.
Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Å Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Å Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Å Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye