Øyfjellet-saken: NRK bidrar til stigmatisering av reindriftssamene med sensasjonsoppslag

Del

 - Nei, det er ikke penger reindriftssamene ønsker seg.

I den nylige dekningen av Øyfjellet-saken, har NRK presentert en overskrift som kraftig avsporer den virkelige problemstillingen. Ved å fokusere på reindriftas krav om erstatning, bidrar overskriften til en feilaktig fortelling om at samene kun er ute etter penger. Dette er ikke bare misvisende, det er også dypt urettferdig.

To av 72 turbiner på Øyfjellet. Legg merke til den store skjæringen
To av 72 turbiner på Øyfjellet. Legg merke til den store skjæringen Foto: Eivind Salen, Motvind Norge

Den korrekte overskriften burde vært: "Samene krever at alle 72 turbinene skal rives og området tilbakeføres til naturen." Dette ville vist reindriftas faktiske mål: å sikre deres klare rett til kulturutøvelse og å beskytte deres tradisjonelle livsform mot irreversible inngrep.

Overskrifter som reduserer denne komplekse og smertefulle konflikten til en pengekrangel, gjør mer enn å forvrenge sannheten: NRK undergraver reindriftens kamp for rettferdighet og respekt, og de forsterker fordommer om at samene kun er økonomisk motivert. Denne typen journalistikk bidrar til å nøre opp under misoppfatninger og skaper unødvendig konflikt.

La oss sette ting i riktig perspektiv: Kjernen i Øyfjellet-saken handler om retten til å opprettholde tradisjonell reindrift, en livsform og kultur som har vært praktisert av samene i århundrer. Reindriftens folk har opplevd alvorlige brudd på sine menneskerettigheter, spesifikt i henhold til SP 27, som beskytter urfolks rett til å opprettholde og utvikle sin kultur.

Reineierne hevder at konsesjonen og ekspropriasjonsvedtakene knyttet til Norges største vindkraftanlegg er ugyldige. Dette betyr at Skjønnsretten ikke burde fremme et skjønn som bygger på slike ugyldige vedtak. Når media fokuserer på kravet om store pengebeløp, blir den grunnleggende uretten reindriften har blitt utsatt for oversett.

La oss være tydelige: Reineierne er ikke ute etter penger. Faktum er at de, som part i Skjønnsrettssaken, ble tvunget til å fremsette et krav om erstatning. Dette var en nødvendighet på grunn av de juridiske rammeverkene som omgir slike saker, ikke et uttrykk for deres egentlige mål eller ønsker.

Motvind Norge står sammen med reindriften i kampen for å bevare sine rettigheter og tradisjoner. Vi oppfordrer mediene til å dekke saken med dybden og innsikten den fortjener. Øyfjellet-saken handler om mye mer enn penger; den handler om rettferdighet, respekt og retten til å bevare en tradisjonell levemåte som er en viktig del av Norges kulturarv.

At media behandler den svake part med et minimum av respekt og edruelighet i denne saken, burde være unødvendig å ta opp. Sensasjonsoverskrifter med store pengekrav gir sikkert klikk og jubel på desken, men fokuset må være at vi sikrer at urfolks rettigheter blir respektert og ivaretatt for fremtidige generasjoner. 

Vi hadde forventet bedre av NRK.

John Fiskvik
Leder Motvind Norge

null
Faksimilie av NRKs nettsak med stigmatiserende overskrift Faksimile fra NRK.no
null
Dette er deler av Norges største vindkraftanlegg, Øyfjellet. Totalt er det 72 vindturbiner her. Foto: Eivind Salen, Motvind Norge

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Motvind Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Motvind Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Motvind Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye