BAMA

Rekordår for norske tomater

Del

I år vil for første gang annenhver tomat være norsk.

Norske cherrytomater
Norske cherrytomater BAMA

– Dette er et resultat av systematisk satsing på norske tomater over flere år, forteller Elisabeth Rittfeldt, tomatsjef i BAMA.

Hun forteller at selskapets prognoser for 2024 tilsier nemlig at norskandelen på tomat for første gang vil overstige 50 prosent.

– Målet vårt er til enhver tid å tilby tomater av best kvalitet. Nye produksjonsteknikker har gjort at norske tomater klarer å ta opp konkurransen med de utenlandske i større deler av året, forklarer Rittfeldt om hvorfor det selges flere norske tomater enn tidligere.  
 
– De norske produsentene tar stadig steg og blir enda bedre. Det kan forbrukerne nyte godt av, når de får kjøpt enda mer av norskproduserte tomater, sier tomatsjefen. 

Den forrige toppnoteringen for norske tomater kom så sent som i fjor. Da utgjorde norske tomater 48 prosent av salget til BAMA. 

– Sammen med produsentene våre og regner med å selge opp mot 11 000 tonn med norske tomater i 2024, sier Rittfeldt. 

Rogaland er tomatland

En som livnærer seg av tomatproduksjon er Stig Jakob Hanasand. Han driver Hanasand gård på Rennesøy, som ligger omtrent tretti minutter nord for Stavanger. 

– Jeg synes det er utrolig gøy at det selges mer norske tomater. Det å jobbe med en produktkategori som er i så stor vekst, er jeg veldig stolt av. Det skjer mye bra i regionen nå, sier Hanasand.  

Over 90 prosent av den norske tomatproduksjonen foregår i Rogaland. I regionen har det blitt satset stort, og det er blitt bygget mange toppmoderne og høyteknologiske drivhus. 

– I Rogaland er forholdene ideelle for drivhusproduksjon. Klimaet byr på mild og stabil temperatur, god tilgang på vann og mye lys. Det gir svært gode tomater, sier Rittfeldt. 

– Den milde temperaturen er helt klart viktig, samtykker Hanasand, men han har også en annen forklaring: 
 
– Vi begynner å få en enorm samling av kompetanse og kunnskap i Rogaland. Det er mange dyktige produsenter, som driver hverandre til å bli bedre. Resultatet blir gode tomater. Den store vinneren er forbrukerne, mener tomatprodusenten.

Unngå denne tomattabben

Med fantastiske, norske tomater i sesong ligger alt til rette for å nyte en råvare i verdensklasse. Men skal du få det maksimale ut av tomatene, er det en tabbe du for enhver pris må unngå. 

– Å oppbevare tomater i kjøleskapet er en kardinalsynd altfor mange gjør. Kommer jeg hjem til noen og ser at de har tomatene i kjøleskapet, blir jeg rett og slett lei meg, sier Rittfeldt, før hun forklarer at tomater ikke liker at det blir under åtte grader. 

– Da mister de den gode smaken, og teksturen i tomaten blir ødelagt. Tomater skal alltid oppbevares i romtemperatur, og det finnes ingen unnskyldning for å gjøre noe annet, slår BAMAs tomatsjef fast. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norske cherrytomater
Norske cherrytomater
Last ned bilde
Gule, grønne, orange, lilla og rød. Norske tomater kommer i en rekke farger.
Gule, grønne, orange, lilla og rød. Norske tomater kommer i en rekke farger.
Last ned bilde
Det finnes et rikt utvalg av norske tomater.
Det finnes et rikt utvalg av norske tomater.
Last ned bilde
Stig Jakob Hanasand er tomatprodusent ved Hanasand gård.
Stig Jakob Hanasand er tomatprodusent ved Hanasand gård.
Last ned bilde
Elisabeth Rittfeldt er tomatsjef i BAMA
Elisabeth Rittfeldt er tomatsjef i BAMA
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye