Rekordår for norske tomater
I år vil for første gang annenhver tomat være norsk.

– Dette er et resultat av systematisk satsing på norske tomater over flere år, forteller Elisabeth Rittfeldt, tomatsjef i BAMA.
Hun forteller at selskapets prognoser for 2024 tilsier nemlig at norskandelen på tomat for første gang vil overstige 50 prosent.
– Målet vårt er til enhver tid å tilby tomater av best kvalitet. Nye produksjonsteknikker har gjort at norske tomater klarer å ta opp konkurransen med de utenlandske i større deler av året, forklarer Rittfeldt om hvorfor det selges flere norske tomater enn tidligere.
– De norske produsentene tar stadig steg og blir enda bedre. Det kan forbrukerne nyte godt av, når de får kjøpt enda mer av norskproduserte tomater, sier tomatsjefen.
Den forrige toppnoteringen for norske tomater kom så sent som i fjor. Da utgjorde norske tomater 48 prosent av salget til BAMA.
– Sammen med produsentene våre og regner med å selge opp mot 11 000 tonn med norske tomater i 2024, sier Rittfeldt.
Rogaland er tomatland
En som livnærer seg av tomatproduksjon er Stig Jakob Hanasand. Han driver Hanasand gård på Rennesøy, som ligger omtrent tretti minutter nord for Stavanger.
– Jeg synes det er utrolig gøy at det selges mer norske tomater. Det å jobbe med en produktkategori som er i så stor vekst, er jeg veldig stolt av. Det skjer mye bra i regionen nå, sier Hanasand.
Over 90 prosent av den norske tomatproduksjonen foregår i Rogaland. I regionen har det blitt satset stort, og det er blitt bygget mange toppmoderne og høyteknologiske drivhus.
– I Rogaland er forholdene ideelle for drivhusproduksjon. Klimaet byr på mild og stabil temperatur, god tilgang på vann og mye lys. Det gir svært gode tomater, sier Rittfeldt.
– Den milde temperaturen er helt klart viktig, samtykker Hanasand, men han har også en annen forklaring:
– Vi begynner å få en enorm samling av kompetanse og kunnskap i Rogaland. Det er mange dyktige produsenter, som driver hverandre til å bli bedre. Resultatet blir gode tomater. Den store vinneren er forbrukerne, mener tomatprodusenten.
Unngå denne tomattabben
Med fantastiske, norske tomater i sesong ligger alt til rette for å nyte en råvare i verdensklasse. Men skal du få det maksimale ut av tomatene, er det en tabbe du for enhver pris må unngå.
– Å oppbevare tomater i kjøleskapet er en kardinalsynd altfor mange gjør. Kommer jeg hjem til noen og ser at de har tomatene i kjøleskapet, blir jeg rett og slett lei meg, sier Rittfeldt, før hun forklarer at tomater ikke liker at det blir under åtte grader.
– Da mister de den gode smaken, og teksturen i tomaten blir ødelagt. Tomater skal alltid oppbevares i romtemperatur, og det finnes ingen unnskyldning for å gjøre noe annet, slår BAMAs tomatsjef fast.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder





Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Økning på 600% i vinter – tropisk frukt trender2.5.2025 09:05:59 CEST | Pressemelding
Midtvinters har vi spist som om det var sommer!
Nordmenn vil spise titalls millioner av disse i påsken11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemelding
Påskefavorittene står klare for å spre glede.
Norsk-kampanje sikret BAMA nominasjon til Sponsor- og Eventprisen21.3.2025 08:45:13 CET | Pressemelding
Nå gjenstår det å overbevise juryen!
Møre og Romsdal topper bakepotet-trenden!14.3.2025 07:07:20 CET | Pressemelding
Molde og Ålesund utpekes som potethovedstedene i potetlandet.
Bakepoteten trender, men mange gjør en stor tabbe7.2.2025 07:43:31 CET | Pressemelding
Gjør du feilen BAMAs potetekspert advarer mot?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom