Eksfin

Største industriinvestering på Fastlands-Norge på mange år: Boliden Odda sikrer 1 milliard kroner fra DNB og Eksfin til sinkproduksjon i Ullensvang

Del

Boliden Odda investerer nesten 11 milliarder kroner for å utvide sinkproduksjonen i Ullensvang kommune i Vestland. Lånefinansiering på 1 milliard kroner er tilrettelagt av DNB, hvor banken og Eksfin låner ut henholdsvis 250 og 750 millioner kroner.

Boliden AB Boliden AB

Gruve- og smelteverkskonsernet Boliden AB er den tredje største sinkprodusenten i verden, og den norske grenen, Boliden Odda, har i dag 400 årsverk. Utvidelsen av anlegget, inkludert ny elektrolysehall, støperi og verdens største røsteanlegg, vil bidra til ytterligere omkring 50 årsverk, og representerer en betydelig investering for industrien ved Odda.

Sink spiller en viktig rolle i omstillingen
Sink benyttes hovedsakelig til galvanisering (rustbeskyttelse) av metallkonstruksjoner. Blant annet Havvind-turbiner og solparker krever store mengder sink og mineralet er derfor sentralt i oppbyggingen av globale grønne industrier. Etter utvidelsen vil Boliden Odda levere nærmere 3 prosent av verdens produksjon av sink.

–DNB og Eksfin yter en viktig, langsiktig finansiering til en av Norges største eksportbedrifter. Finansieringen bidrar til gjennomføringen av en investering på 950 millioner euro for selskapet, for Norge og for det grønne skiftet. Godt samarbeid mellom privat og offentlig finansiering gjør Norge til en attraktiv destinasjon for utenlandske investeringer, uttaler Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.

Øker produksjonen og kutter utslipp
Boliden Odda produserer allerede sink av høy kvalitet, og utvider med denne investeringen den årlige sinkproduksjonen med hele 75 prosent, fra 200.000 til 350.000 tonn. Virksomheten i Boliden Odda er allerede verdensledende når det gjelder klimaprestasjoner og med kapasitetsøkningen vil dette bli ytterligere forbedret.

–Det er viktig for DNB å bistå våre nordiske storkunder med internasjonalt konkurransedyktig finansiering. Vi er glade for å bidra til selskapet vekst og internasjonale suksess i samarbeid med Eksfin, sier Trine Loe, divisjonsdirektør for Future & Tech, DNB.

Nøkkelord

Kontakter

Eksportfinansiering Norge (Eksfin) bidrar til å gjøre norske eksportnæringer konkurransedyktige i utlandet. Eksfin kan stille statlige lån, garantier som fremmer konkrete salgskontrakter, eksportfremmende investeringer i Norge, eller andre typer transaksjoner som bidrar til norsk verdiskapning og sysselsetting. Den norske stat står bak Eksfins garantier og lån i hele løpetiden. Eksfins garantier nyter derfor godt av statens høye kredittrating AAA. Eksfins administrasjon og tapsutbetalinger dekkes både av renteinnbetalinger og garantipremier fra våre kunder, samt bidrag over statsbudsjettet. I tillegg til ordninger med eksportformål, forvalter Eksfin også enkelte finansieringsordninger med andre næringspolitiske formål etter oppdrag fra Regjeringen. Eksfin har 130 medarbeidere og hovedkontor i Oslo. Adm. direktør er Tone Lunde Bakker og styret ledes av Morten Støver.

Boliden

Bolidens visjon er å være den mest klimavennlige og respekterte metalleverandøren i verden. Vi er Europas produsent av holdbare metaller og driver med våre verdier om omsorg, mot og ansvar som stikkord aktiviteter innen leting, gruver, smelteverk og gjenvinning. Vi har cirka 6000 ansatte og en årlig omsetning på cirka 80 milliarder SEK. Aksjen er notert på NASDAQ OMX Stockholm, segment Large Cap.x

DNB

DNB er Norges største finanskonsern og skal være en pådriver for bærekraftig omstilling. Vi skal bruke vår kompetanse og yte banktjenester for å hjelpe kundene i en bærekraftig retning. DNB har et overordnet mål om å nå netto nullutslipp fra vår finansierings- og investeringsvirksomhet innen 2050.

Følg pressemeldinger fra Eksfin

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eksfin på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Eksfin

Med finansiering fra DNB og Eksfin bygger Hydrovolt et av Europas største anlegg for batteriresirkulering8.5.2024 08:47:46 CEST | Pressemelding

Fredrikstad-baserte Hydrovolt skal resirkulere batterier tilsvarende volumet fra hele den utgående norske elbilparken hvert år frem mot 2030. Usikker tilgang på råvarer i fremtiden, og voksende etterspørsel etter energilagring, gjør resirkulering av batterier viktig. Hydrovolt skal oppskalere produksjonsanlegget med ny investeringsfinansiering på 63 millioner kroner gjennom DNB og Eksfin.

Eksfin stiller seks milliarder kroner i lånefinansiering til Ørsted – Aibel skal bygge plattformer til britisk havvindpark15.3.2024 08:01:00 CET | Pressemelding

Danske Ørsted, en av verdens største havvindutbyggere, kjøper to omformerplattformer fra norske Aibel til havvindprosjektet Hornsea 3 på den engelske østkyst. Eksfins finansiering på EUR 525 millioner stilles under forutsetning av norske eksportleveranser. Avtalen bringer Eksfins samlede finansiering for norsk havvindindustri opp i nærmere 40 milliarder kroner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye