Frende Forsikring

Halvparten ser farlig kjøring hver uke

Del

50 prosent ser farlig og skremmende kjøring på veiene hver uke, viser ny undersøkelse. - Jeg blir helt oppgitt. 

Mange sier at de ser farlig kjøring ofte, på norske veier. Det viser en ny undersøkelse.
Mange sier at de ser farlig kjøring ofte, på norske veier. Det viser en ny undersøkelse. Frende Forsikring

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge om tallene Norstat har hentet inn for selskapet.  

Ved inngangen til juli hadde 51 mennesker mistet livet på norske veier i år. Det er seks flere enn på samme tid i 2023, som var et mørkt ulykkesår. Tallene kommer fra Statens vegvesen.  

På ukjente veier med flere i bilen 
- Det er flere på veiene i sommermånedene og gjerne flere i hvert kjøretøy. Mange kjører på veier de ikke er kjente med. Derfor er det ekstra viktig å kjøre etter forholdene og ikke ta unødvendige sjanser, sier daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal. 

- I fjor omkom 15 mennesker på veiene i fellesferiemåneden juli. Det er nesten en person annenhver dag. Det er 15 tragedier for mye. Når halvparten av oss ser skummel oppførsel på veiene hver uke, kan det fort ende i ulykker, sier Roger Ytre-Hauge. 

- De kunne vært unngått, og jeg håper folk er forsiktige nå på tampen av fellesferien, når de skal hjemover. Eller hvis de har sen ferie, sier han. 

Veiene er ikke dimensjonert for så mange biler 
12 prosent sier de ser skummel kjøring daglig, mens ytterligere 38 prosent sier de ser det ukentlig. 

- Mange kjører på veier som ikke er dimensjonerte for så store mengder trafikk som om sommeren. Da er du nødt til å være ekstra oppmerksom når du ferdes ute, sier Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen. 

Før sommeren i fjor kom Riksrevisjonen med kritikk mot veistandarden mange bilister opplever rundt i landet. Faktorer relatert til drift og vedlikehold medvirker til omtrent 30 dødsulykker på norske veier i året. 

- Det brukes enorme summer på å bedre veistandarden hvert år, men standarden og dimensjoneringen er åpenbart ikke god nok mange steder. Det er et stort etterslep med veier som burde vært i bedre stand, sier Roger Ytre-Hauge. 

- Alle må bidra til tryggere kjøring 
Tilstanden på sommerveiene får bilister gjort lite med. 

- Men vi får gjort noe med egen oppførsel og oppmerksomhet. Om sommeren må vi ikke bare passe på de andre personbilene. Det er også motorsyklister, syklister, campingturister, vogntog og bobiler, i tillegg til mopeder og el-sparkesykler der ute, sier fagsjefen i Frende. 

- Det er mye å passe på, og du må være skjerpet. Sommerkjøringen er ikke tiden for å trykke litt ekstra på gassen, prøve seg på skumle forbikjøringer, skifte radiostasjon i 90-sona eller ha masse dialog med barna i baksetet, sier Roger Ytre-Hauge.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange sier at de ser farlig kjøring ofte, på norske veier. Det viser en ny undersøkelse. Foto: Frende Forsikring.
Mange sier at de ser farlig kjøring ofte, på norske veier. Det viser en ny undersøkelse. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye