– Svært alvorlig kritikk
– Riksrevisjonen leverer sylskarp kritikk av regjeringens arbeid med klima. Budskapet vi sitter igjen med er at regjeringen ikke gjør jobben de er satt til, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.

I dag la Riksrevisjonen fram sin rapport. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen rettet i sin gjennomgang kritikk mot myndighetenes manglende oppfølging av klimaplaner.
– Styringen er for svak, koordineringen for dårlig, og ansvarliggjøring ut i departementer og etater mangler. Riksrevisoren vil ikke direkte si at Regjeringen ikke har gjort jobben sin, men det er det underliggende budskapet. Dette krever grep fra Støre, sier Eriksen.
Manglende eierskap og koordinering
Bellona merker seg særlig to viktige kommentarer fra Riksrevisorens presentasjon.
– Departementene har for lite eierskap til omstillingen, og gruppen som skal samordne klimaarbeidet har brukt flere år bare på å finne ut hvordan de skal jobbe sammen. For Bellona er det rimelig å konkludere at dette handler om vilje, og at tunge departementer i regjeringen enten ikke bidrar eller aktivt motarbeider internt, sier Eriksen.
Det er potensielt svært alvorlig, mener Eriksen, og påpeker behovet for en sterkere klimaenhet innad i regjeringen.
– Løsningen for Støre kan være å opprette et eget organ under Statsministerens kontor med både mandat og myndighet på klima overfor departementene. Slik kan Støre klare å holde både finans-, energi- og andre departementer i tøylene, sier Eriksen.
Ingen overordnet plan for utslippskutt
Regjeringens «grønne bok» får også tydelig kritikk av Riksrevisjonen. Prestisjeprosjektet skulle sørge for at regjeringen teller utslipp som de teller penger.
– Det har de ikke lyktes med. Grønn bok er mislykket som styringsdokument, og det mener vi i Bellona at Riksrevisjonen langt på vei bekrefter i sin kritikk, sier Eriksen.
Nøkkelord
Kontakter
Christian EriksenFagsjef, Bellona
Tel:+47 984 88 398chrise@bellona.noOm oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
– Glad for at statsminister Støre viser lederskap30.1.2025 13:22:08 CET | Pressemelding
– Støre viser lederskap for å få igjennom de tre EU-direktivene – noe annet vil være knefall for desinformasjon og skadelig for vårt forhold til EU. Dette er tre svært viktige miljødirektiver med konsekvenser for Europas sikkerhet som Senterpartiet nå velger å forlate regjeringen for, det er oppsiktsvekkende, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Motvind i kommentarfeltene29.1.2025 17:19:05 CET | Pressemelding
Det stormer i kommentarfeltene etter at Bellona-stifter Frederic Hauge møtte Motvinds Eivind Salen på NRKs Debatten i går kveld.
Rapport om spredning av klimamyter i sosiale medier23.1.2025 13:06:03 CET | Presseinvitasjon
En ny rapport som Analyse & Tallhar utarbeidet på vegne av Bellona avdekker at nesten halvparten av klimarelaterte kommentarer på norske partier, politikere og medier sine sosiale medier er basert på myter og feilinformasjon om klima. Spredningen av klimamyter øker ved Stortingsvalg, og et stort flertall av kommentarere sår tvil om klimaløninger og klimaforskere. Velkommen til Bellonaforum tirsdag 28.januar klokken 11-13 i Bellonas lokaler i Rådhusgata 28 hvor vi presenterer funnene i rapporten "Omfanget av klimamyter i sosiale mdier" og diskuterer hvordan vi kan sikre en faktabasert klimadebatt i valgkampen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom