– Svært alvorlig kritikk
– Riksrevisjonen leverer sylskarp kritikk av regjeringens arbeid med klima. Budskapet vi sitter igjen med er at regjeringen ikke gjør jobben de er satt til, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
I dag la Riksrevisjonen fram sin rapport. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen rettet i sin gjennomgang kritikk mot myndighetenes manglende oppfølging av klimaplaner.
– Styringen er for svak, koordineringen for dårlig, og ansvarliggjøring ut i departementer og etater mangler. Riksrevisoren vil ikke direkte si at Regjeringen ikke har gjort jobben sin, men det er det underliggende budskapet. Dette krever grep fra Støre, sier Eriksen.
Manglende eierskap og koordinering
Bellona merker seg særlig to viktige kommentarer fra Riksrevisorens presentasjon.
– Departementene har for lite eierskap til omstillingen, og gruppen som skal samordne klimaarbeidet har brukt flere år bare på å finne ut hvordan de skal jobbe sammen. For Bellona er det rimelig å konkludere at dette handler om vilje, og at tunge departementer i regjeringen enten ikke bidrar eller aktivt motarbeider internt, sier Eriksen.
Det er potensielt svært alvorlig, mener Eriksen, og påpeker behovet for en sterkere klimaenhet innad i regjeringen.
– Løsningen for Støre kan være å opprette et eget organ under Statsministerens kontor med både mandat og myndighet på klima overfor departementene. Slik kan Støre klare å holde både finans-, energi- og andre departementer i tøylene, sier Eriksen.
Ingen overordnet plan for utslippskutt
Regjeringens «grønne bok» får også tydelig kritikk av Riksrevisjonen. Prestisjeprosjektet skulle sørge for at regjeringen teller utslipp som de teller penger.
– Det har de ikke lyktes med. Grønn bok er mislykket som styringsdokument, og det mener vi i Bellona at Riksrevisjonen langt på vei bekrefter i sin kritikk, sier Eriksen.
Nøkkelord
Kontakter
Christian EriksenFagsjef, Bellona
Tel:+47 984 88 398chrise@bellona.noOm oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Trump gjør EU viktigere6.11.2024 13:41:56 CET | Pressemelding
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesser. – EU blir nå vesentlig viktigere for klima, teknologiutvikling og omstilling de neste fire årene, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Leverer ikke på klimaambisjonene7.10.2024 14:46:32 CEST | Pressemelding
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-målet, og nå kommer regjeringen i tillegg med urovekkende signaler om økt bruk av kvoter, noe Miljødirektoratet har advart mot, sier fagsjef i Bellona Christian Eriksen.
Bellona etablerer senter i Lofoten27.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyttet senteret med Norrøna, UiT Norges arktiske universitet, Lofotrådet og Blue Harvest Technologies.
Bellona etablerer Senter for marin restaurering i Lofoten25.9.2024 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Bellona lanserer «Senter for marin restaurering» i Kaiveien 23, Kabelvåg, fredag 27. september klokken 13:00 - 14:30.
Styrket samarbeid for tareskogen14.8.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
–Det er gledelig at Nestlé Purina Petcare Europe med sitt engasjement innen marin restaurering slutter seg til samarbeidsplattformen NoMaRe. Dette innebærer en betydelig styrking av arbeidet med å realisere storskala restaurering av den norske tareskogen, sier Joakim Hauge, Global Head of Science and Strategy i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom