- Nei, Motvind Norge er ikke en lobbyorganisasjon.

Del

I løpet av få dager har både Ingvild Kjerkol (AP) og Nicolai Astrup (H) brukt begrepet “lobbyorganisasjon” om Motvind Norge. Det faller på sin egen urimelighet. Motvind Norge er en ideell organisasjon som er tuftet på frivillighet og folkelig engasjement, og det er viktig å skille mellom dette og hva en lobbyorganisasjon er.

En lobbyorganisasjon er ofte godt finansiert og har en klar økonomisk eller kommersiell agenda. De bruker gjerne betydelige ressurser og profesjonelle lobbyister for å påvirke politiske beslutninger til fordel for sine egne eller sine medlemmers interesser. Disse organisasjonene jobber aktivt og systematisk med politikere og andre beslutningstakere for å få gjennomslag for spesifikke saker. Fornybar Norge er et eksempel på en slik lobbyorganisasjon. 

Motvind Norge derimot, er en ideell organisasjon basert på frivillighet og lokalt engasjement.

- Vårt hovedmål er å beskytte naturen og miljøet mot utbygging av vindkraft som vi mener har store negative konsekvenser. Motvind Norge drives av medlemmer og frivillige som brenner for naturvern, og organisasjonens arbeid er i all hovedsak basert på dugnadsinnsats og folkelig støtte. Motvind Norge har gakkurat passert 20.000 medlemmer og har kun tre ansatte i adminstrasjonen, sier John Fiskvik, leder i Motvind Norge.

Motvind Norges arbeid handler om å bevare naturen for fremtidige generasjoner, og kjemper for saken gjennom opplysningsarbeid, lokale aksjoner og folkelig mobilisering. 

-Vi har ingen skjult agenda eller kommersielle interesser, noe som klart skiller oss fra lobbyorganisasjoner, forklarer Fiskvik. 

Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner blir heller ikke kalt lobbyorganisasjoner, selv om de også jobber for å påvirke politiske beslutninger. Grunnen til dette er at deres arbeid er basert på ideelle prinsipper og frivillig arbeid, ikke på økonomisk vinning eller kommersielle interesser. 

-Vi ber derfor om at man er mer presis i bruken av begreper som "lobbyorganisasjon" fremover og anerkjenner den viktige rollen ideelle, frivillighetsbaserte organisasjoner spiller i demokratiet vårt, sier John Fiskvik i Motvind Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Motvind Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Motvind Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Motvind Norge

Øyfjellet-saken: NRK bidrar til stigmatisering av reindriftssamene med sensasjonsoppslag14.6.2024 12:18:54 CEST | Pressemelding

- Nei, det er ikke penger reindriftssamene ønsker seg. I den nylige dekningen av Øyfjellet-saken, har NRK presentert en overskrift som kraftig avsporer den virkelige problemstillingen. Ved å fokusere på reindriftas krav om erstatning, bidrar overskriften til en feilaktig fortelling om at samene kun er ute etter penger. Dette er ikke bare misvisende, det er også dypt urettferdig.

Massiv folkelig avvisning med 7500 høringssvar til EUs Fornybardirektiv23.4.2024 15:56:31 CEST | Pressemelding

Det har kommet inn over 7500 svar på regjeringens høring av EUs reviderte Fornybardirektiv. Dette gjør det til en av høringene som har mottatt flest innspill noensinne. Nesten alle ber regjeringen si nei til direktivet. “Den massive responsen sender et klart signal fra grasrota til regjeringen om at befolkningen ikke kommer til å akseptere at Fornybardirektivet innføres hverken helt eller delvis i Norge» sier John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye