Informasjonskontoret for farge og interiør

Dette er fasadefargene vi velger i 2024

Del

Skal du male huset i sommer, men har ikke bestemt deg for farge enda? Å endre farge på fasaden kan oppleves stort og skummelt.

Tre hus i forskjellige farger: ett rødt, ett gult og ett hvitt, står på rad ved siden av hverandre.
TRE PÅ RAD: Huset ditt trenger ikke ha samme farge som naboen. Mange farger harmonerer flott sammen, og er med på å lage et mer livlig og spennende område. Nordsjö

– For mange er det kanskje mest aktuelt å gå for den samme fargen på nytt, både fordi det er enklest, men også fordi det føles tryggest. Samtidig kan det være fristende å bytte. En farge kan fullstendig endre utrykket til et hus, sier Charlotte Holberg Sveinsen, kreativ leder og fargesjef i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.

Spørsmålet er: hvilken farge skal du velge?

Avhenger av utgangspunktet

Et hus har flere enn én farge. I tillegg til hovedfargen på veggene, er det blant annet vindskier, vinduer, dører, takstein og grunnmur, og det er viktig å se alle de ulike fargene i sammenheng.

– En god huskeregel er å ta utgangspunkt i husstil, størrelse, omgivelser og plassering. Hva slags hus har du? Det spørsmålet er det viktig å stille seg før et valg om farge skal tas. Hvorvidt du har et funkishus, historisk, moderne eller et koselig lite trehus, har betydning for hvor vellykket resultatet blir, sier Sveinsen.

– Et historisk hus kler ofte best farger fra den epoken de er fra. Gå en tur i nabolaget og se på andre hus fra samme periode, eller søk på nettet.

Fargen blir mer intens på fasaden

May Britt Gjøen, markeds- og designsjef hos Gjøco, mener det er mange hensyn å ta når huset skal males utvendig:

– Valg av farge og maling påvirkes av hustype, omgivelsene rundt, trender og av nasjonale og lokale tradisjoner. Fargene er et virkemiddel som kan få huset til å stikke seg frem, eller gli mer harmonisk inn i omgivelsene. En fargeprøve vil oppleves lysere og mer fargesterk når den blir malt på en større flate utendørs. Et tips er å velge en farge med mer sorthet og mindre fargestyrke enn den du ønsker. Mal prøveoppstrøk på veggen, og studer fargene til ulike tider på døgnet.

– Selv om huset ditt er din signatur utad, er det viktig at det skal passe inn i omgivelsene. Mitt inntrykk er at vi fremdeles er ganske tradisjonelle og trauste med valg av eksteriørfarger, og at trenden med sort, brunt og gråfarger utvendig holder seg, sier hun.

Test fargen i praksis

Ann-Charlotte Linde, nordisk fargesjef hos Nordsjö, har fargesatt tusenvis av hus gjennom årene.

– Å velge farger til fasader kan være utfordrende, det finnes et tusentalls farger å velge i. Det handler like mye om å skape harmoni med omgivelsene, som å lokke frem det unike med akkurat ditt hus. Ved hjelp av maling og farger, kan du påvirke om huset ditt oppleves klassisk og stilrent, eller mer sjarmerende og tiltalende.

– Det er viktig at man planlegger og tenker gjennom sine fargeidéer og prøver disse i praksis.

– Jeg går alltid ut fra husets arkitektur, tilstøtende bygninger og hvor huset ligger. Ofte er også en del farget gitt og må tas hensyn til, alt fra fargen på taket til vinduer som ikke skal males om og takstein. Helheten er viktig, både for huseieren og naboene, sier hun.

Betatt av matt?

Linn Färnlund Jacobsen, analytiker hos Flügger sier at det der går mest i de tradisjonelle fargene:

– Beige toner beveger litt på seg. Vi ser en positiv mottakelse av nyanser som Røykksvarts. Det går fremdeles i gråfarger og sort, spesielt til funkis boliger, der er sort maling eller beis med helt matt overflate ofte brukt. Vi ser ikke interesse for så mange skarpe farger, men gjerne litt nedtonet av rødt, gult og blått, samt de tradisjonelle hvite, brune, røde og noe grønt.

Fargeoversikt:

Hvitt: Vi har lange tradisjoner for hvite hus i Norge, og det er fremdeles favorittfargen for mange. Hvitt forsterker og avslører, og kan blende i sterkt sollys.

Rødt: En gammel traver for nordmenn, og en farge som kler de fleste hus. Rødt er hyggelig og innbydende. Er rødfargen litt dyp og ikke for sterk kler den også omgivelsene og naturen. Rødtoner kan gjerne ha litt gult i seg, men unngå toner som trekker mot blått.

Gult: Vil du male huset gult er det lurt å teste fargen på deler av huset først. Noen gulfarger blir veldig skarpe i virkeligheten sammenlignet med en liten fargeprøve, og lys og omgivelser vil påvirke hvordan fargen oppfattes.

Grått: Dette er en farge med økende popularitet i Norge, og en grunn kan være at den føles «nøytral». Grått kan være en vrien farge, fordi noen nyanser kan vise seg å gi deg et hus med rosa-, blå- eller lillaskjær.

Beige: Beige er kulørsvak og kan skifte uttrykk i ulikt lys, årstider eller vær. Beige oppfattes ofte som myk, og ved bruk av hvitt som kontrast får du en fin overgang.

Blått: Hus i Norge males sjeldent blå. Blåfarger blir ofte enda blåere når de kommer på husveggen, og sett i et historisk lys eksisterte fargen knapt før 1950 – og man bør unngå denne fargen på hus eldre enn dette. Duse blåfarger, eller en med mye sort i, vil gjøre seg best på fasade.

Sort: Antallet mørkebrune eller sorte hus har nærmest eksplodert de siste årene. Det er en farge som kler vegetasjon, og vi er vant til å se sortbeisede hytter med hvite detaljer. Det er viktig å huske at mørke fasader blir veldig varme. Ved høy temperatur drives fukten ut, og kledningsbordene kan bli veldig tørre, sprekke opp og vri seg. Det er derfor viktig å velge en maling som er fleksibel nok til å tåle dette.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sort hus
SORT: En farge som har ekspolodert i popularitet de siste årene.
Last ned bilde
Rødt hus
RØDT: Pene rødfarger er sjeldent feil. Det er en grunn til at vi forbinder de mange røde husene i Sverige med nostalgi og hygge.
Last ned bilde
Hvitt hus
HVITT: Hvitt har blitt en tradisjon her i Norge de siste tiårene. Lengre tilbake var det ikke så vanlig med hvite hus. Hvite hus har sine fordeler og ulemper, svertesopp synes for eksempel ekstra godt på en hvit flate.
Last ned bilde
Blå fasade
BLÅTT: Et blått hus er ikke bare et blått hus. Velger du dempet blågrå vil huset kunne gli fint inn i omgivelsene, mens en kraftig nyanse vil få huset til å rope høyt «her er jeg, se på meg»!
Last ned bilde
Mintfarget fasade
JØSS: Det finnes noen grønne nyanser som er mer populære enn andre. Dette mintfargede huset er noe utypisk i det norske landskapet.
Last ned bilde
Rosa fasade
ROSA: Med rosa fasade og lysegrønt tak er dette kanskje ikke en ordinær fargekombinasjon å se på norske fasader, og minner kanskje litt om Pippi Langstrømpe.
Last ned bilde
Gul fasade
GULT: Det kan være vrient å finne riktig nyanse gul, men når man treffer blink blir fasaden lys og inspirerende.
Last ned bilde
Oransj fasade
OKER: Okergult kan minne litt mer om en oransj farge, og er også et tradisjonellt populært valg i Norge.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye