Funksjonshemmede i stolthetsparade for ny lov om BPA

Del

Lørdag 8. juni går hundrevis av funksjonshemmede i årets Stolthetsparade ned Karl Johans gate i Oslo, fulgt av tre korps og over tjue organisasjoner. Paraden er en del av Independent living-festivalen i regi av Uloba, som hvert år samler funksjonshemmede fra hele landet. 

Generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm med flere under Stolthetsparaden 2023.
Generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm med flere under Stolthetsparaden 2023. Finn Ståle Felberg

- Denne paraden er både en fest og en protest. Vi skal feire mangfoldet og retten til et selvstendig liv, samtidig som vi protesterer mot diskrimineringen samfunnet utsetter oss for. Derfor går vi under slagordet «stolt, sterk, synlig», og krever sterkere rettigheter for funksjonshemmede, sier Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba.

Årets hovedkrav i paraden er en ny BPA-lov som definerer og sikrer retten til borgerstyrt personlig assistent (BPA) som et reelt likestillingsverktøy. En offentlig utredning foreslo i 2021 en ny lov om BPA, men forslaget har ikke blitt fulgt opp av regjeringen.

- Funksjonshemmede er Norges største minoritet, og for oss med assistansebehov er borgerstyrt personlig assistent vårt viktigste likestillingsverktøy. En ny lov om BPA vil sikre alle funksjonshemmede like muligheter til å leve et fritt, aktivt, variert og likestilt liv på alle samfunnsområder, sier Melstrøm.

Høyre-leder Erna Solberg, Oslo-ordfører Anne Lindboe (H), statssekretær Even Aleksander Hagen (Ap) og flere andre holder taler før de deltar i paraden. Representanter for våre største partier, En rekke partier, organisasjoner og bedrifter, blant annet Handikapforbundet, Kirkens SOS, Politiet og Likestillings- og diskrimineringsombudet, vil også delta for å markere støtte til paraden.

«Stolthetsparaden er en av de viktigste markeringene for funksjonshemmedes rettigheter», sier Anne Lindboe.

- Jeg er glad så mange vil være med å gå for funksjonshemmedes likestilling i Stolthetsparaden, men vi forventer også at politikerne følger opp med kraftfulle tiltak for å styrke funksjonshemmedes rettigheter. Første skritt er å vedta BPA-loven som ligger på regjeringens bord, avslutter Melstrøm.

«Frihet og inkludering handler om retten til å bestemme over eget liv», sier Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, i en videohilsen til Likestillingsbrølet. 

Stortinget har bedt Regjeringen legge frem en Stortingsmelding om BPA i løpet av året.  

Kontakter

Bilder

Generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm med flere under Stolthetsparaden 2023.
Generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm med flere under Stolthetsparaden 2023.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Uloba Independent Living Norge SA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Uloba Independent Living Norge SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Uloba Independent Living Norge SA

Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter8.9.2023 09:46:13 CEST | Pressemelding

Ti år etter Norge ratifiserte FN-konvensjonen for funksjonshemmede, er den fortsatt ikke en del av norsk lov. Nå lover nærmere 300 toppkandidater fra hele partispekteret at konvensjonen skal gjelde i deres kommuner. - Det er bra at toppkandidatene lover at menneskerettighetene skal gjelde alle i kommune-Norge, men det er jo på tide ti år etter konvensjonen ble ratifisert, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund Tove Linnea Brandvik.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye