Redningsselskapet

Ni personer druknet i mai

Del

Ni personer omkom i drukningsulykker i mai, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 32 personer druknet i Norge.

To redningsskøyter og en rekke andre søk- og redningsressurser deltok i et søk i Drammensfjorden etter at en motorbåt ble funnet tom i midten av mai. En eldre mann druknet etter å ha falt over bord.
To redningsskøyter og en rekke andre søk- og redningsressurser deltok i et søk i Drammensfjorden etter at en motorbåt ble funnet tom i midten av mai. En eldre mann druknet etter å ha falt over bord.

I mai i fjor druknet fem personer.

– Ulykkene i mai har skjedd etter fall fra land, fra fritidsbåt og under bading. Dette er et typisk ulykkesbilde for sommermåneden, og vårmåneden mai har hatt langt finere og varmere vær enn normalt. Da er det også flere som bruker sjø og vann, sier Tanja Krangnes, fagsjef drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Alle som mistet livet i drukningsulykker i mai var menn. Blant disse var det to barn: En gutt på sju år og en gutt på 12 år. Begge barna omkom etter å ha falt i elver.

Så langt i år har 29 menn og tre kvinner druknet i Norge. 

Drukningsulykkene i mai

 • Finnmark: En 12 år gammel gutt ble funnet omkommet, etter at han ble tatt av strømmen i Stabburselva i Porsanger.
 • Innlandet: En 65 år gammel mann ble funnet omkommet etter at han sannsynligvis falt i en elv på Biri i Gjøvik kommune.
 • Østfold: En sju år gammel gutt druknet etter å ha falt i en elv i Fredrikstad kommune.
 • Akershus: En mann i 50-årene ble funnet omkommet i sjøen ved en båtforening i Bærum kommune. Hendelsesforløpet er ikke kjent.
 • Akershus: En mann i 60-årene omkom i en badeulykke i et vann i Asker kommune.
 • Akershus: En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Nesodden kommune.
 • Oslo: En mann i 50-årene omkom i en badeulykke ved en strand i Oslo.
 • Buskerud: En mann i 50-årene omkom etter at båten han satt i kantret i en elv i Hemsedal kommune. Mannen var ukrainsk statsborger bosatt i Norge.
 • Buskerud: En mann i slutten av 70-årene druknet etter at han falt over bord fra en fritidsbåt i Drammensfjorden. Mannen ble funnet to uker senere.

45 % av ulykkene skjer på sommeren

De siste fem årene har 45 % av de fatale drukningsulykkene i Norge skjedd i sommermånedene juni, juli og august.

– Vis godt vannvett når du er i, på og ved vannet, og pass godt på hverandre. Vi oppfordrer også alle til å lære hvordan de kan redde andre på en trygg måte og hvordan de utfører hjerte- og lungeredning, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Redningsselskapet minner også om at en drukningsulykke som regel skjer stille.
– Reager heller en gang for mye enn en gang for lite. Spør om folk har det bra i vannet, om du er usikker. Hver sommer blir mange personer reddet fordi noen i nærheten er oppmerksomme, sier Tanja Krangnes.  

Redningsselskapet tipser om kurset «Sommerøya», som er et nettbasert introduksjonskurs om livredning. Det er gratis og tar 20 - 30 minutter å gjennomføre. 

Redningsselskapet registrerer også drukningsulykker med norske statsborgere i utlandet. I mai omkom en nordmann i 20-årene i en badeulykke på Kypros.

 • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. Statistikken for 2024 er oppdatert etter ny informasjon om to hendelser: En ulykke er lagt til, og en er fjernet. Se www.rs.no/drukning 
 • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 
null
Slik gjenkjenner du en drukningsulykke Redningsselskapet Redningsselskapet
null
To redningsskøyter og en rekke andre søk- og redningsressurser deltok i et søk i Drammensfjorden etter at en motorbåt ble funnet tom i midten av mai. En eldre mann druknet etter å ha falt over bord. To redningsskøyter og en rekke andre søk- og redningsressurser deltok i et søk i Drammensfjorden etter at en motorbåt ble funnet tom i midten av mai. En eldre mann druknet etter å ha falt over bord.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye