Nesten 2 av 3 syklister bruker sykkelhjelm

Del

 I en ny undersøkelse oppgir 64 prosent av syklistene at de alltid eller som oftest bruker sykkelhjelm. – Flertallet bruker heldigvis hjelm, men vi kunne hatt langt færre alvorlige skader på sykkel om enda flere husket hjelmen, ifølge Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

2 av 3 bruker sykkelhjelm når de sykler.
2 av 3 bruker sykkelhjelm når de sykler. Foto: Morten Brakestad

At 36 prosent av de syklende ikke bruker hjelm, er dårlig nytt om vi skal få ned skadetallene for syklistene. Antall hardt skadde på sykkel har økt de siste årene, ifølge tall fra Universitetssykehusene i Stavanger og Oslo.

 – Hvis flere hadde tatt i bruk hjelmen, kunne vi raskt og enkelt forhindret flere alvorlige hodeskader på sykkel. Det er godt dokumentert at sykkelhjelm beskytter mot nettopp hodeskader, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

Flere må prioritere hjelm fremfor kul sveis

Trygg Trafikk er opptatt av at flere forstår risikoen ved å la hjelmen bli igjen hjemme.

 – Det er de siste årene blitt satt i gang flere prosjekter for å kartlegge omfanget av alvorlige skader på sykkel, og svarene er at det er langt flere slike alvorlige skader enn det som fremkommer av den offisielle ulykkesstatistikken. Derfor er det med god grunn vi må intensivere arbeidet med å få flere til å velge sykkelhjelm fremfor pen sveis, sier Hansen.

Unnskyldningene er mange og dårlige, ifølge Tryg Forsikring.

 – Noen mener det ikke er så farlig å sykle uten hjelm, at de sykler forsiktig og bare skal en kort tur til butikk eller jobb. Andre sier den er upraktisk å drasse med seg, og enkelte mener hjelmen ødelegger sveisen av alle ting. Alt dette er dårlige unnskyldninger i den store sammenhengen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring

Anbefaler hjelm med MIPS

En gledelig nyhet er at av de som ikke bruker hjelm, oppgir 8 prosent at de planlegger et hjelminnkjøp i nær framtid, mens 16 prosent har ingen planer om det. Av de som har kjøpt hjelm, oppgir 59 prosent at sikkerheten er viktig når de skal velge ny hjelm.

 – Det er fint at flere ser for seg å kjøpe ny hjelm, og heldigvis er sikkerheten viktigst for de fleste når de skal skaffe seg ny hjelm. Tester vi har fått gjennomført, viser at hjelmer med rotasjonsbeskyttelse som MIPS (Multi-directional Impact Protection System) gir den beste beskyttelsen. Derfor anbefaler vi en hjelm som har det, sier Brandeggen.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført av analysebyrået YouGov uke 19 2024. Antall respondenter var 1019.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye