Statens vegvesen

Statens vegvesen opnar nytt bygg på Gjende – fleirårig oppgradering av reiselivsikonet fullført

Del

Det nye servicebygget ved Gjende langs Nasjonal turistveg Valdresflye får si offisielle opning torsdag 19. juni. Sju år etter det første spadestikket har Statens vegvesen fullført si omfattande oppgradering av den velkjente innfallsporten til Jotunheimen.

Gjende. Illustrasjon Knut Hjeltnes arkitekter
Gjende. Illustrasjon Knut Hjeltnes arkitekter

Gjende er ein av tre store norske reiselivsattraksjonar som etter fleire år med bygging står fram i ny drakt sesongen 2024. Dei andre to er Torghatten langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten (14. juni), og Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda (18. september).

Servicebygget danner ei grense mellom den travle fjellterminalen og Jotunheimen nasjonalpark.  Bygget er lett å sjå frå alle himmelretninger og ikkje minst for fjellvandrarar frå Besseggen i nedstiginga  til Gjende. Ei viktig utfordring for arkitekten var derfor å utforme eit bygg uten baksider og eit vakkert tak.

Gran og furu gir interiøret eit roleg uttrykk og dei store vindaugo gir dei besøkande den gode opplevinga av Gjendevatnet og dei bratte og grøne fjellsidene.

Med det nye bygget avsluttar Statens vegvesen sitt fleirårige arbeid med å løfte Reinsvangen/Gjende til eit fullverdig nasjonalt turistanlegg. I tillegg til terminalbygget er det etablert ny brygge i betong med bryggehus med lager for Gjendebåten, Memurubu og Gjendebu samt benk under tak for ventande på båten. Ved Gjendevatnet har naturen overteke for parkeringa som er flytta til Reinsvangen der eksisterende parkering er kraftig utvida. Her er det oppført eit nytt servicebygg med toaletter, tilrettelagt for shuttlebusser og ordna sykkelparkering under tak for utleigesyklar.

Statens vegvesen opnar det nye terminalbygget på Gjendeosen onsdag 19. juni kl. 13.00. Programmet inneheld orienteringar om arkitekturen, byggeprosessen og turistvegsatsinga med si betydning for reiselivet. Det blir musikk ved Vågå kulturskole og servering. Ordførar Harald Sve Bjørndal i Vågå kommune står for den offisielle opninga.

Arkitekt: Knut Hjeltnes Sivilarkitekter / Entreprenør: Brun Bygg AS / Byggherre: Statens vegvesen

Gjennom 30 år har Statens vegvesen tilrettelagt atten utvalde naturskjønne strekninger langs fjell, foss, kyst og fjord. Nyskapande arkitektur i form av rasteplassar, utsiktsrampar og servicebygg, saman med tankevekkende kunst inspirerer og begeistrar vegfarende frå både inn- og utland. Tilrettelegginga av attraksjonen Nasjonale turistvegar bidreg til verdiskaping i reiselivsnæringane i tråd med satsingen sin hensikt.

 

 

Kontakter

Bilder

Gjende. Nye terminalbygget. Foto Frid-Jorunn Stabell
Gjende. Nye terminalbygget. Foto Frid-Jorunn Stabell
Last ned bilde
Gjendebrygga med nye terminalbygget th. Foto Tonje Tjernet
Gjendebrygga med nye terminalbygget th. Foto Tonje Tjernet
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye