Nye estimater for ulvebestanden bekrefter nedgang
Nye beregninger fra NMBUs forskere viser at den jevne nedgangen i den skandinaviske ulvebestanden fortsetter.
De nyeste analysene fra NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet bekrefter at det er mellom 56-73 ulver i Norge. Disse dyrene er en del av ulvebestanden på den skandinaviske halvøy, som forskerne anslår er på totalt 414-470 individer. Dette utgjør en jevn nedgang i ulvebestanden de siste to årene.
Klarer ikke finne absolutt alle individer
Forskerne ved NMBU bruker moderne analysemetoder for å estimere disse tallene fra avføring, urin og hår etterlatt av dyr og samlet inn av myndigheter og frivillige i Norge og Sverige.
Hvorfor gi et spekter av verdier i stedet for bare ett konkret tall?
– Vi gir et spekter for å si noe om usikkerheten tilknyttet estimater av bestandsstørrelse, forklarer Richard Bischof, NMBU-professor og leder for prosjektet RovQuant.
Forskerne på prosjektet har produsert estimater for store rovdyrbestander siden 2019.
– Dette er ville dyr som gjør mye for å unngå mennesker, fortsetter han.
– Uansett hvor hardt du leter, vil du aldri klare å finne alle individer eller vite nøyaktig hvor de er til enhver tid.
De statistiske metodene som forskerne har utviklet tar hensyn til disse begrensningene.
Kart, ikke bare tall
I tillegg til størrelsen på ulvebestanden, lager NMBU kart over ulvetetthet. Disse kartene viser hvordan ulvebestanden har endret seg over tid, ikke bare i størrelse, men også i distribusjon. Tall, kart og underliggende data for de siste 10 årene er fritt tilgjengelig her:
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine GlosliKommunikasjonsrådgiverFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Tel:95701602Tel:95701602cathrine.glosli@nmbu.noRichard BischofProfessorNMBU / Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Jeg arbeider i skjæringspunktet mellom forskning og anvendelsen av forskningsresultater innen viltforvaltning og bevaring.
Bilder
Lenker
Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Norske byer prioriterer fortsatt bilvennlig utvikling framfor offentlig transport18.12.2024 12:32:09 CET | Pressemelding
Bilvennlig byutvikling hindrer forbedring av kollektivtrafikken, men med riktig støtte kan byplanleggerne hjelpe.
Nye studieprogrammer i Mat, teknologi og helse ved NMBU9.12.2024 11:48:54 CET | Pressemelding
– Mat angår oss alle. Gjennom studieprogrammene i mat, teknologi og helse skal vi utdanne mennesker som vil være svært relevante for arbeidslivet i tiden framover, og som har en dyp forståelse for fagområdene matvitenskap, ernæring og prosessering av råvarer. Studentene våre skal ta med seg bred kunnskap om hvordan maten vi spiser er bygget opp, hvor den kommer fra, hvordan den best behandles, og hvordan den påvirker helse, miljø, klima og samfunn, sier NMBU-professor Harald Carlsen. Han er leder for programrådet for matvitenskap ved universitetet.
Kylling som vokser saktere, er mer robust28.11.2024 09:54:44 CET | Pressemelding
Merete Forseths doktorgradsavhandling viser at kyllinger som hadde lavere veksthastighet, var mer robuste. De hadde lavere forekomst av hjerte-og sirkulasjonssykdom og tålte bedre transport under varierende klimaforhold.
Tropiske skogspattedyr skyr fullmånen16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning viser at halvparten av pattedyrartene i tropiske skoger tilpasser atferden sin etter månens faser. Funnene viser hvordan lysforhold potensielt kan påvirke vernetiltak.
Har laget verdens første oversikt over tarmbakterier hos laks14.10.2024 18:18:13 CEST | Pressemelding
For at lakseoppdrett skal bli mer bærekraftig og laksen sunnere, kan vi bytte ut sjømatbasert laksefôr med andre typer fôr. Men hvordan hjelper tarmbakteriene laksen med å fordøye fôret og ta opp næringsstoffer? Kan laksen bli vegetarianer? Det vil norske forskere finne ut av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom