Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Nye estimater for ulvebestanden bekrefter nedgang

Del

Nye beregninger fra NMBUs forskere viser at den jevne nedgangen i den skandinaviske ulvebestanden fortsetter.

Ulv i sommerskog.
Ulv i sommerskog. Shutterstock Shutterstock

De nyeste analysene fra NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet bekrefter at det er mellom 56-73 ulver i Norge. Disse dyrene er en del av ulvebestanden på den skandinaviske halvøy, som forskerne anslår er på totalt 414-470 individer. Dette utgjør en jevn nedgang i ulvebestanden de siste to årene. 

Klarer ikke finne absolutt alle individer

Forskerne ved NMBU bruker moderne analysemetoder for å estimere disse tallene fra avføring, urin og hår etterlatt av dyr og samlet inn av myndigheter og frivillige i Norge og Sverige. 

Hvorfor gi et spekter av verdier i stedet for bare ett konkret tall?
– Vi gir et spekter for å si noe om usikkerheten tilknyttet estimater av bestandsstørrelse, forklarer Richard Bischof, NMBU-professor og leder for prosjektet RovQuant. 
Forskerne på prosjektet har produsert estimater for store rovdyrbestander siden 2019.

– Dette er ville dyr som gjør mye for å unngå mennesker, fortsetter han. 
– Uansett hvor hardt du leter, vil du aldri klare å finne alle individer eller vite nøyaktig hvor de er til enhver tid. 
De statistiske metodene som forskerne har utviklet tar hensyn til disse begrensningene.

Kart, ikke bare tall

I tillegg til størrelsen på ulvebestanden, lager NMBU kart over ulvetetthet. Disse kartene viser hvordan ulvebestanden har endret seg over tid, ikke bare i størrelse, men også i distribusjon. Tall, kart og underliggende data for de siste 10 årene er fritt tilgjengelig her: 

https://www.nmbu.no/en/research/projects/rovquant

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Animasjon som viser endringen i ulvetetthet over tid: lysere område betyr flere ulver. Selv om ulver av og til dukker opp i den nordlige halvdelen av Skandinavia-halvøya, er det området ikke med i denne animasjonen.
Animasjonen viser endringen i ulvetetthet over tid: lysere område betyr flere ulver. Selv om ulver av og til dukker opp i den nordlige halvdelen av Skandinavia-halvøya, er det området ikke med i denne animasjonen.
NMBU NMBU
Last ned bilde

Lenker

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Nye studieprogrammer i Mat, teknologi og helse ved NMBU9.12.2024 11:48:54 CET | Pressemelding

– Mat angår oss alle. Gjennom studieprogrammene i mat, teknologi og helse skal vi utdanne mennesker som vil være svært relevante for arbeidslivet i tiden framover, og som har en dyp forståelse for fagområdene matvitenskap, ernæring og prosessering av råvarer. Studentene våre skal ta med seg bred kunnskap om hvordan maten vi spiser er bygget opp, hvor den kommer fra, hvordan den best behandles, og hvordan den påvirker helse, miljø, klima og samfunn, sier NMBU-professor Harald Carlsen. Han er leder for programrådet for matvitenskap ved universitetet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye