Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Nye estimater for ulvebestanden bekrefter nedgang

Del

Nye beregninger fra NMBUs forskere viser at den jevne nedgangen i den skandinaviske ulvebestanden fortsetter.

Ulv i sommerskog.
Ulv i sommerskog. Shutterstock Shutterstock

De nyeste analysene fra NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet bekrefter at det er mellom 56-73 ulver i Norge. Disse dyrene er en del av ulvebestanden på den skandinaviske halvøy, som forskerne anslår er på totalt 414-470 individer. Dette utgjør en jevn nedgang i ulvebestanden de siste to årene. 

Klarer ikke finne absolutt alle individer

Forskerne ved NMBU bruker moderne analysemetoder for å estimere disse tallene fra avføring, urin og hår etterlatt av dyr og samlet inn av myndigheter og frivillige i Norge og Sverige. 

Hvorfor gi et spekter av verdier i stedet for bare ett konkret tall?
– Vi gir et spekter for å si noe om usikkerheten tilknyttet estimater av bestandsstørrelse, forklarer Richard Bischof, NMBU-professor og leder for prosjektet RovQuant. 
Forskerne på prosjektet har produsert estimater for store rovdyrbestander siden 2019.

– Dette er ville dyr som gjør mye for å unngå mennesker, fortsetter han. 
– Uansett hvor hardt du leter, vil du aldri klare å finne alle individer eller vite nøyaktig hvor de er til enhver tid. 
De statistiske metodene som forskerne har utviklet tar hensyn til disse begrensningene.

Kart, ikke bare tall

I tillegg til størrelsen på ulvebestanden, lager NMBU kart over ulvetetthet. Disse kartene viser hvordan ulvebestanden har endret seg over tid, ikke bare i størrelse, men også i distribusjon. Tall, kart og underliggende data for de siste 10 årene er fritt tilgjengelig her: 

https://www.nmbu.no/en/research/projects/rovquant

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Animasjon som viser endringen i ulvetetthet over tid: lysere område betyr flere ulver. Selv om ulver av og til dukker opp i den nordlige halvdelen av Skandinavia-halvøya, er det området ikke med i denne animasjonen.
Animasjonen viser endringen i ulvetetthet over tid: lysere område betyr flere ulver. Selv om ulver av og til dukker opp i den nordlige halvdelen av Skandinavia-halvøya, er det området ikke med i denne animasjonen.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye