Fremtind

Nær 1 av 3 nordmenn har opplevd vannskade

Del

Norske boligeiere treffes stadig oftere av styrtregn og andre værhendelser. Flere vannskader kunne vært unngått med bedre forberedelser, mener skadeforebygger. 

Mange nordmenn opplever å få kjelleren full av vann.
Mange nordmenn opplever å få kjelleren full av vann.

I en landsdekkende undersøkelse, som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer 31 prosent nordmenn at de har opplevd å få en vannskade på boligen eller hytta. Det tilsvarer 1,3 millioner nordmenn. 

– Kundene våre treffes stadig oftere av styrtregn og andre natur- og værhendelser. Når vi i tillegg vet at mange norske eneboliger begynner å bli gamle, er det viktigere enn noen gang at vi ruster oss for et fuktigere klima, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind.   

Vannskadene skyldes ofte utette tak og bygninger, mangelfull drenering og stopp i avløp og tilbakeslag. Mange opplever at kjelleren blir full av vann.   

Led vannet bort fra boligen – og pass på taket 
Skadeforebyggeren mener mange av vannskadene kunne vært unngått med bedre forberedelser. Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot naturskader som er sannsynlige der du bor.  

– Et viktig forebyggende grep er å lede vannet bort fra boligen din, og sørge for at sluk og takrenner er fri for løv og kvist. Et annet råd er å flytte verdifulle gjenstander vekk fra kjeller og garasje, opplyser Hofstad-Nielsen.  
 
Det er også kundene som har ansvar for å vedlikeholde taket og reparere dette ved behov.   
– Det er spesielt viktig å ta vare på taket sitt. Vi registrerer veldig mange vannskader som følge av utett tak og vegger, sier skadeforebyggeren.  

Fjoråret ble rekordvått  
2023 ble et vått år. Ifølge skadestatistikk fra forsikringsbransjen ble det utbetalt nær 5,1 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader på private boliger og innbo. Det er en økning på over 50 prosent fra året før.  

En stor andel av skadene kom i august. Da regnet det så kraftig i Sør-Norge at det ble sendt ut farevarsler om både nedbør, flom og skred, og totalt falt det 45 prosent mer nedbør enn normalt på landsbasis, ifølge Meteorologisk Institutt.  

– I august registrerte vi rekordmange vannskader på hus og hjem. Mange av dem var omfattende og har tatt lang tid å reparere, sier Hofstad-Nielsen. 

Store hendelser skjer oftere  
Statistikk fra Finans Norge viser at de store naturhendelsene kommer oftere nå. Av de ti største naturhendelsene siden 1980, har syv av dem inntruffet etter 2010.  

– Det er en bekymringsverdig utvikling. Behovet for forebygging blir stadig større, og det haster, avslutter skadeforebyggeren.  

Funn fra undersøkelsen: 

  • 31 % har opplevd vannskade på bolig/fritidsbolig.
  • Agder viser den høyeste prosentdelen av rapporterte vannskader (43 %).
  • Oslo og Trøndelag har de laveste forekomstene av vannskader blant fylkene, med henholdsvis 24 % og 25 %. 

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind Forsikring i uke 18, 2024. Utvalget er landsrepresentativt og består av 1180 respondenter, fra 18-91 år.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange nordmenn opplever å få kjelleren full av vann.
Mange nordmenn opplever å få kjelleren full av vann.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye