Kraftig regn på vei – slik unngår du styrtregnskader
Natt til onsdag og onsdag morgen kan det komme store regnmengder mange steder på Østlandet. Enkle grep gjør det mulig å unngå eller minimere faren for vannskader, understreker If.
Dersom værvarselet slår til, kan regnet skape trøbbel med overvann og vanninntrengning i både boliger og bedrifter, ifølge forsikringsselskapet.
– Det er lurt å forberede seg på de store vannmengdene som kan komme nå. Sørg for at avløp, kummer og rister på egen tomt og ute i veien for deg er åpne. Da får vannet fritt leide, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
– Fjern kvist og kvast som ligger rundt om. De kan bidra til å tette igjen kummer når vannet fører dem med seg, sier Clementz.
– Vet du at du er spesielt utsatt for vanninntrengning utenfra når det regner mye, ville jeg vurdert å bære opp ting fra kjelleren til en trygg etasje, sier han.
– Flytt samtidig bil, bobil, campingvogn og lignende til et sted vannet ikke kan nå, sier Clementz.
Ulikt hvor regnet rammer
Juli og august er styrtregnmånedene i Norge. Men både i mai og så langt i juni har det kommet kraftige regnfall.
Styrtregnene rammer mange, særlig på Østlandet og Sørlandet, viser en undersøkelse If gjennomførte i 2022.
47 prosent i Oslo svarte ja på at de har «utsatt for styrtregn med store mengder vann som samler seg i gater, veier og terreng» de siste fem årene. 40 prosent i Innlandet og Viken svarte det samme. I Nord-Norge og Trøndelag var det til sammenligning bare 26 prosent som sa de har opplevd dette.
Det var YouGov som utførte den landsrepresentative spørreundersøkelse på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1012 personer fra hele landet svarte.
På Vestlandet er andelen som har opplevd styrtregn med vannansamlinger 34 prosent, mens den er 38 prosent på Agder og Sør-Østlandet.
Vanskelig å melde sikkert
– Styrtregn har som kjennetegn masse vann på kort tid innenfor et forholdsvis lite område. Ofte kan du stå i høljende regnvær og se at det er tørt og sol noen hundre meter nedi veien, sier Sigmund Clementz i If.
– På sommeren kan det ofte være vanskelig å vite akkurat hvor regnet vil treffe og hvor kraftig det blir. Meteorologene kan melde om fare for styrtregn, men det er vanskelig å forutse om de store vannmengdene vil treffe Oslo sentrum, Drammen eller Lillestrøm. Mitt beste råd er å følge ekstra godt med på himmelen der du bor for å se om lokale byger er i anmarsj, sier Clementz.
– Ifølge klimaeksperter og meteorologer må folk på Østlandet forberede seg på enda mer styrtregn sommerstid i årene fremover, sier han.
Dersom en innredet kjeller med bad får mye vann i seg, kan det bli skader for 300 000 til 500 000 kroner.
Skader etter styrtregn er dekket på bolig-, bygnings-, bilkasko- og innboforsikringene.
Slik forbereder du deg på styrtregn
- Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
- Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
- Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
- Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
- Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
- Flytt bil, bobil og/eller campingvogn til et sted vannet ikke kan nå.
- Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
- Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.
Kilde: Forsikringsselskapet If
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzKommunikasjonssjef
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder
Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Én type sjåfører bør passe på ekstra på glatta7.1.2025 10:45:48 CET | Pressemelding
Tyngre biler trenger flere meter å bremse på. Nyblivne bileiere kan få seg en sjokkartet overraskelse når det er glatt.
Nå kan det bli kritisk mye snø på takene6.1.2025 08:45:27 CET | Pressemelding
De neste dagene er det meldt snøfall med flere titall centimeter snø enkelte steder. For mye snø på hus- og hyttetak kan skade konstruksjonen, advarer If.
Dette lager nabokrangler om vinteren2.1.2025 09:23:02 CET | Pressemelding
Snøfresing over på naboens tomt skaper isfronter. Nabokonflikter er ofte knyttet til årstidenes gang, ifølge forsikringsselskapet If.
If advarer om svindelforsøk: Ikke gi fra deg opplysninger3.12.2024 11:03:19 CET | Pressemelding
Forsikringsselskapet If advarer nå mot utspekulert svindel i selskapets navn. Falske e-poster ber om kontoopplysninger.
Størknet viftefett er brannfelle28.11.2024 07:30:21 CET | Pressemelding
Kjøkkenvifter fulle av fett og smuss kan føre til storbrann. Hittil i år har brannvesenet her i landet rykket ut til 1481 branner eller branntilløp knyttet til komfyren.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom