Rekordhøyt antall brukere på sentrene mot incest og seksuelle overgrep
2 979 personer var bruker av et senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO/Nok.-sentrene) i 2023. Dette er det høyeste antallet siden statistikken startet i 2009.
– Tallene på henvendelser og antall brukere av sentrene fortsetter å stige. Dette bekrefter hvor viktige sentrene er for utsatte for seksuelle overgrep og deres pårørende, sier Tove Bruusgaard, divisjonsdirektør i Bufdir.
Totalt mottok sentrene 36 846 henvendelser i 2023. Omtrent halvparten av disse var telefonhenvendelser. En høy andel av brukerne i 2023 hadde ikke benyttet senteret før: Av de som henvendte seg til sentrene, henvendte 72 prosent seg for aller første gang i 2023, mens 28 prosent hadde hatt kontakt med senteret før 2023.
Alle tallene er hentet inn av Sentio, på vegne av Bufdir og kan leses i sin helhet her
– At flere finner veien til sentrene er nok en kombinasjon av flere ting, men tror det er riktig å trekke frem det gode tilbudet som gis av ansatte med en kompetanse som kanskje er mangelvare i det øvrige hjelpeapparatet, og sentrenes arbeid med synliggjøring og mer åpenhet om seksuelle overgrep i samfunnet generelt, sier Bruusgaard.
Nøkkeltall for 2023:
- 78 prosent av brukerne som oppsøkte senteret var selv utsatt for seksuelle overgrep, mens 17 prosent oppga at de var pårørende. 4 prosent oppga at de både var pårørende og selv var utsatt for overgrep.
- Mange av dem som var utsatt for seksuelle overgrep, oppga at overgrepene startet i ung alder og varte over en lengre periode. 53 prosent var yngre enn 14 år ved første overgrep, og 48 prosent ble utsatt for overgrep i en periode på ett år eller mer.
- Flertallet av brukerne var utsatt for overgrep begått av en person de kjente fra før, av et familiemedlem, en partner eller en venn. 13 prosent var utsatt for overgrep fra en ukjent person.
- De fleste brukerne som var utsatt for seksuelle overgrep, oppga en mannlig utøver. Dette gjaldt 98 prosent av kvinnene og 82 prosent av mennene. En høyere andel menn enn kvinner hadde imidlertid vært utsatt for en kvinnelig utøver, 31 prosent av mennene og 6 prosent av kvinnene.
- 32 prosent av brukerne som var utsatt for seksuelle overgrep, svarte at én eller flere saker var anmeldt. Halvparten av dem som oppga at saken(e) var anmeldt, opplevde henleggelse av sin sak.
Utfordrende økonomi
Mange sentre dekker store geografiske områder og sentrene gir et tilbud til alle utsatte som henvender seg, også til utsatte fra kommuner som ikke bidrar økonomisk. Sentrene finansieres gjennom kommunalt og statlig driftstilskudd. Kommuner, fylkeskommuner og helseforetak skal til sammen dekke minst 20 prosent av driftsutgiftene og utløser med dette et statlig tilskudd på inntil 80 prosent, som Bufdir forvalter.
– Vi vet at mange sentre har en utfordrende økonomisk situasjon, og bruker mye tid på å skaffe den lokale finansieringen. En oppfordring til kommunene er å bli med på laget for å sikre det statlige tilskuddet og det viktige tilbudet til deres innbyggere, sier Bruusgaard.
Fakta om sentrene
Sentrene mot incest og seksuelle overgrep er et lavterskeltilbud basert på prinsippet om hjelp til selvhjelp. Sentrene gir råd, veiledning og bistand til brukerne, uten krav til henvisning. Sentrene skal være et supplement til det offentlige hjelpeapparatet. Flere av sentrene mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) har byttet navn til Nok.-sentrene, mens noen fortsatt heter SMISO. Sentrene gir det samme tilbudet som før.
Trenger du eller noen du kjenner hjelp?
-
Finn hjelpetilbud på dinutvei.no
Kontakter
Jonas Hågensenmediekontakt
Tel:+47 93 05 87 68jonaskambestad.hagensen@bufdir.noBilder

Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Inkludering av skeive i idretten: Ny rapport gir verdifull kunnskap24.3.2025 11:32:27 CET | Pressemelding
En ny, omfattende studie avdekker hva som fremmer og hindrer åpenhet og deltakelse blant skeive i breddeidretten, og gir verdifull innsikt på et felt det hittil er forsket lite på i Norge.
Ny forskning om skeives erfaringer i idretten lanseres på Ullevål Stadion18.3.2025 06:30:00 CET | Presseinvitasjon
Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) og Norges idrettsforbund (NIF) inviterer til frokostseminar den 24. mars, i anledning lanseringen av rapporten «Trygge arenaer? Skeives erfaringer i idretten».
Nasjonal konferanse om rasisme 2025: En antirasistisk førstelinje? Offentlig sektor som pådriver for et inkluderende arbeidsliv og samfunn13.3.2025 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Bufdir og Likestillingssenteret på Vestlandet (KUN) inviterer til nasjonal konferanse mot rasisme i Bergen fredag 21. mars, i anledning FNs internasjonale dag mot rasisme.
Rekordår for saker om tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll3.3.2025 07:45:00 CET | Pressemelding
Aldri før har Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold håndtert så mange saker som i 2024. Det er trusler og vold, ufrivillig opphold i utlandet, og negativ sosial kontroll som er hovedbekymringen i majoriteten av sakene.
Nominer digital løsning til Brukeropplevelsesprisen!9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Prisen hedrer utviklere, designere og virksomheter som har utviklet digitale løsninger som oppfyller prinsippene for universell utforming, god design og gode brukeropplevelser. Nominer egne eller andres prosjekter!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom