Mattilsynets streik: Nortura ber myndighetene om tvungen lønnsnemd
Nortura står i fare for å måtte stenge to slakterier som følge av Mattilsynets streik. - Konsekvensene for dyras velferd og bondens økonomi kan bli svært alvorlige, sier beredskapsleder og direktør for trygg mat og dyrevelferd i Nortura, Hanne Steen.
Ansatte i Mattilsynets kjøttkontroll på Norturas slakterier på Hærland og Malvik tas f.o.m. mandag 3. juni ut i streik, noe som medfører at slakteriene må stenge. Nortura og Kjøtt og Fjørfebransjens Landsforbund fikk i dag avslag på søknad om dispensasjon for landets slakterier. Nå ber bransjen om at myndighetene griper inn og iverksetter tvungen lønnsnemd umiddelbart.
- Vi stiller oss helt uforstående til at vi ikke har fått dispensasjon. Nortura regnes som en samfunnskritisk virksomhet, og konsekvensene for dyras velferd og bondens økonomi kan bli svært alvorlige. I denne situasjonen får vi ikke utløst noen av våre beredskapsplaner, da de rammes av reglene for streik, sier beredskapsleder og direktør for trygg mat og dyrevelferd i Nortura, Hanne Steen.
Det er begrenset hvor lenge Nortura kan utsette slakting av dyr - for fjørfe blir det akutt mangel på både fôr og plass. Nortura har planlagt slakting av over en halv million kyllinger neste uke. Det betyr at bonden blir nødt til å avlive dyra på gården, noe som medfører betydelige økonomiske tap for den enkelte bonde og store mengder matsvinn. Samtidig anser Nortura det som en nærmest umulig oppgave å gjennomføre avlivning på gård i så stort omfang.
- Ovenfor myndighetene har vi vært tydelige på at det ikke er tilstrekkelig kapasitet til å avlive fjørfe forskriftsmessig ute på gård. I tillegg vil bonden få store utfordringer med å håndtere mengden døde dyr, sier Steen og legger til;
- Vi ber innstendig om at myndighetene tar ansvar for at denne streiken ikke fører til dyrevelferdstragedier og setter bonden i en fullstendig uholdbar situasjon.
Kontakter
Marthine Haugen PetersenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90 50 30 21marthine.petersen@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon – nå går PRIOR bort fra denne praksisen24.6.2024 08:18:30 CEST | Pressemelding
Som først i Norden, har PRIOR tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. De første PRIOR-eggene lanseres nå i butikk.
Gilde fyller 60 år!20.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
I 2024 markerer Gilde sitt 60-årsjubileum. Siden oppstarten i 1964 har Gilde vært en av Norges største merkevarer og helt sentral i norsk matproduksjon. Gilde har siden oppstarten endret seg med tiden for å møte forbrukernes preferanser med lanseringer av nye, innovative produkter som for eksempel nye kjøttboller eller løvtynt kjøttpålegg.
Omsetningsvekst for Nortura i første tertial19.6.2024 09:05:03 CEST | Pressemelding
Nortura øker omsetningen med fire prosent til 9,9 milliarder kroner i årets første tertial. Økte kostnader trekker EBITDA-resultatet til 116,8 millioner kroner, 27 millioner kroner bak fjoråret.
Sterk kommunikasjonsduo til Nortura4.6.2024 09:45:09 CEST | Pressemelding
Øystein Knoph, med bakgrunn fra Hurtigruten, mønstrer på som leder for ekstern kommunikasjon i bondesamvirket. John Trygve Tollefsen fra Fellesforbundet tar over som pressesjef.
Her er årets sommersortiment fra Gilde og PRIOR6.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemelding
Våren er endelig i anmarsj. Nå kryper gradestokken oppover og grillsesongen kan endelig begynne for fullt. Gilde og PRIOR kommer nå med flere grillnyheter som bærer preg av mye smak og proteinrike produkter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom