Fair Group

Større konkurser preger næringslivet: 83 prosent mer verdiskapning tapt hittil i år

Del

Konkurstakten i næringslivet holder et høyt tempo. Nå tiltar omfanget på konkursene kraftig, og de øker både i størrelse og antall ansatte. I mai var konkursveksten på 12 prosent. I løpet av årets fem første måneder har verdier for 15,9 milliarder gått tapt, 83 prosent mer enn tilsvarende periode i fjor, da 8,7 milliarder i verdi ble barbert bort.

Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection
Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection Foto: Moment Studio

- Vi ser en urovekkende konkursvekst, som blir stadig større i omfang. Hittil i år har selskaper som omsetter for hele 15,9 milliarder kroner gått konkurs, det er voldsomt. Konkurstakten er høy og skaper stor usikkerhet i markedet, både for ansatte og leverandører. Fortsetter denne trenden kan konsekvensene bli dramatiske, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection.

Antall konkurser er opp 12 prosent i mai, sammenliknet med samme periode i 2023.

Storkonkurser i en hardt presset varehandel

Nylig kom nyheten om konkursen i skjønnhets- og kosmetikkjeden Body Shop. Selskapet har holdt på i nesten 40 år. Konkursen viser hvordan markedsuro og høy inflasjon rammer næringslivet. Nå går de over 300 ansatte i Body Shop Norge en uvisst fremtid i møte.

- Konkursomfanget blant varehandelsbedriftene er urovekkende. Forbrukernes handelsappetitt begrenses av rentens klamme hånd, og det merkes særlig for lavmarginaktører i varehandelen. Vi forventer at konkurstakten tiltar ytterligere for denne typen virksomheter mot sommeren. Hittil i år har rundt 8 900 ansatte mistet jobben som følge av konkurs. Det er 36 prosent flere enn på samme tid i fjor, sier Aandalen.

Varehandelen omfatter kjøp og salg av varer direkte til forbrukere. 207 varehandelsbedrifter har gått konkurs hittil i år. 31 av dem i mai. SSB-tall fra Arbeidskraftundersøkelsen i april, viser et noe svakere arbeidsmarked, med en vekst i arbeidsledigheten, som nå er på 4 prosent.

Fortsatt motbakke for byggebransjen

Konkurstoget bygg- og anleggsbransjen dundrer videre, og mai ble en vanskelig måned for bransjen som har ligget i knestående de siste månedene.

- Presset er fortsatt stort press for bygg- og anleggsbransjen, som historisk sett har dominert konkursstatistikken. Bare i mai har over 113 selskaper i denne bransjen gått konkurs, det vil si mer rundt hver tredje konkurs, sier Aandalen.

I mai var det en 150 prosent vekst i konkurser knyttet til «omsetning av fast eiendom» (6 i 2023 mot 15 i 2024).

Hvis du vil se dette innholdet fra datawrapper.dwcdn.net, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Nøkkelord

Kontakter

Christian AandalenAdministrerende direktørFair Group

ca@fair.no

Bilder

Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection
Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection
Last ned bilde

Om Fair Group

Fair Group ble grunnlagt i 2018 og tilbyr fakturerings- og innfordringstjenester. Konsernets distribusjonsdel, Fair Distribution, sender ut over 36 millioner klimakompenserte fakturaer årlig og fokuserer på høy digitalisering for raskere betaling og lavere klimaavtrykk. Inkassoselskapet Fair Collection er Norges raskest voksende, håndterer mer enn en million saker årlig, og tilbyr bærekraftige løsninger som har spart forbrukerne for over 10 millioner i gebyrer og salærer i 2023.

Financial Times har kåret Fair Collection til et av Europas raskest voksende selskaper i 2024.

Følg pressemeldinger fra Fair Group

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fair Group på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fair Group

Nesten 400 bedrifter gikk konkurs i Norge i april - 75 prosent flere enn i fjor. Og nå blir konkursene større.1.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding

Returen fra påskefjellet ble en tøff affære for norske virksomheter med økonomiske utfordringer. Tall fra Fair Collection viser at hele 399 bedrifter gikk konkurs i april – en konkursvekst på hele 75 prosent sammenliknet med fjoråret. Konkursene er mer omfattende, og milliardverdier har gått tapt i årets fjerde måned. Samtidig mister 1611 ansatte jobben sin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye