Norske Kvinners Sanitetsforening

Fredrikkeprisen 2024 tildeles Ingeborg Senneset

Del

Sanitetskvinnenes hederspris går i år til journalist og forfatter Ingeborg Senneset. Hun får prisen for å ha satt spiseforstyrrelser på dagsorden og for å fremme vitenskap og fakta.

Organisasjonsleder i Sanitetskvinnene, Marit Bjørnstad, delte ut prisen til Ingeborg Senneset.
Organisasjonsleder i Sanitetskvinnene, Marit Bjørnstad, delte ut prisen til Ingeborg Senneset. Foto: Medvind

Ingeborg Senneset får Sanitetskvinnenes Fredrikkepris for å bruke sin egen historie til å sette spiseforstyrrelser på dagsorden, og for sin kamp for at vitenskap og fakta skal være grunnlaget for helsebeslutninger. Juryen har lagt vekt på at spiseforstyrrelser er en alvorlig og ofte stigmatisert lidelse som trenger en sterk og uredd stemme. Hennes kamp mot myter og for forskningsbasert kunnskap er viktig i en tid der feilinformasjon om helse er utbredt.  

-Du har en unik evne til å sette ord på en smertefull lidelse mange bærer. Gjennom erfaring og kunnskap bidrar du til å bygge ned skam og stigma, sa organisasjonsleder i Sanitetskvinnene, Marit Bjørnstad, da hun overrakte Senneset prisen. 

Fredrikkeprisen er Sanitetskvinnenes hederspris og deles ut hvert år. Prisen omfatter en statuett av Sanitetskvinnenes grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, diplom og 100 000 kroner som doneres videre til et godt formål prisvinneren velger. Ingeborg Senneset velger å gi prispengene til norske PEN, som er i tråd med hennes engasjement for ytringsfrihet og en opplyst debatt, både på helseområdet og generelt.   

- Vi lever i en tid der det offentlige ordskiftet lett manipuleres og der udokumenterte og direkte helsefarlige påstander kan spres til urovekkende mange på kort tid. Vi trenger da modige og tydelige stemmer som din, som uredd etterspør kildekritikk og vitenskapelig kunnskap, sa Bjørnstad. 

Fredrikkeprisen deles ut til en gruppe eller person som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor organisasjonens formål. Tidligere vinnere av prisen er bl.a. Lise Klaveness, Maren Lundby, Birgit Skarstein, Lene Marlin, Else Kåss Furuseth og Marie Simonsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Om Norske Kvinners Sanitetsforening

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon. Hovedsatsingsområdet er kvinners helse og livsvilkår. Organisasjonen bidrar med rundt 25 millioner kroner årlig til forskning innen kvinnehelse.

Følg pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norske Kvinners Sanitetsforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye