I dag går leveringsfristen ut: 140 000 næringsdrivende risikerer tvangsmulkt

Del

Fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende og selskaper går ut fredag 31. mai. Så langt har rundt 610 000 enten levert eller fått utsettelse.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto: Andreas Vatnøy/Skatteetaten.

De sist oppdaterte tallene fra Skatteetaten viser at omtrent 460 000 næringsdrivende og selskaper har levert sin skattemelding. Samtidig har over 150 000 søkt om utsettelse.

Dermed er det fortsatt over 140 000 næringsdrivende og selskaper som hverken har levert skattemelding eller søkt om utsettelse.

Kostbar misforståelse

Lønnsmottakere og pensjonister slipper å levere den forhåndsutfylte skattemeldingen, noe som kalles leveringsfritak. Dette fritaket har ikke næringsdrivende og selskaper. De må levere skattemelding hvert år.

– Det er mange næringsdrivende som tror at de ikke skal levere skattemeldingen, fordi selskapet ikke har hatt omsetning det siste året. Det er en misforståelse, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Dersom skattemeldingen ikke leveres, kan Skatteetaten ilegge næringsdrivende og selskaper tvangsmulkt. Det er en form for dagbot, som stopper når skattemeldingen leveres.

Du må søke for å utsette leveringsfristen

Næringsdrivende kan søke om å utsette frist for å levere skattemeldingen for formues- og inntektsskatt. Søker de om utsettelse, blir leveringsfristen automatisk forlenget til 30. juni.

Fristen for å søke om utsettelse er den samme som leveringsfristen: 31. mai.

I tillegg kan regnskapsførere og revisorer i år søke om 30 dagers utsettelse for levering av skattemeldingen på vegne av alle sine næringsdrivende klienter.

Så langt har over 50 000 enkeltpersonforetak og mer enn 100 000 selskap fått utsatt leveringsfrist til juni eller senere.

Les mer om utsatt frist og hvordan søke: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/utsattfrist/

I 2023 fikk 22 000 selskap og litt over 9 000 personer krav om tvangsmulkt, eller dagbøter, fordi de ikke leverte skattemeldingen for næringsdrivende eller selskap.

Automatisk utsatt frist for enkelte grupper

Skatteetaten har gitt automatisk utsatt frist til noen grupper av skattepliktige

Utsatt frist til 30. juni:

  • Rederi
  • Selskap med deltakerfastsetting (SDF), utenlandsk selskap med deltakerfastsetting (USDF) og norsk-kontrollert utenlandsk selskap (NOKUS). Frist for deltakerne følger selskapet.
  • Selskap på Svalbard

Utsatt frist til 30. august

  • Vannkraft
  • Selskap som er rapporteringspliktig etter reglene om grunnrenteskatt på havbruk

Andre næringsdrivende og selskaper må selv søke om utsatt frist på ordinær måte.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye