Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Skål for verdens melkedag!

Del

Lørdag 1. juni feirer vi verdens melkedag, som ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2001. Markeringen er en hyllest til melkens allsidighet, som gir oss næringsrike matvarer som drikkemelk, ost, brunost og yoghurt.

Melkeglass foran et verdenskart
Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden MELK

Sentrale matvarer i norske kjøleskap

Melk har en sentral plass i det norske kostholdet, og nesten 96 prosent av alle nordmenn har ifølge en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat i 2023 alltid et meieriprodukt i kjøleskapet.

- Dette viser hvor viktig melk og meieriprodukter er for nordmenns daglige kosthold. Videre svarer 81 prosent at norske melkebønder gjør en viktig jobb – som er gledelig for våre hardtarbeidende melkebønder, sier direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), Ida Berg Hauge.

Ifølge Berg Hauge er det flere grunner til å skåle for melken 1. juni.

- Meieriindustrien har ifølge FN en uvurderlig betydning for den globale folkehelsen og bærekraftig utvikling. Internasjonale tall viser at én milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes om lag 133 millioner melkegårder i verden, hvor omtrent 7000 befinner seg i Norge. Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for mennesker rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntektsland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.

En global styrkedrikk

- Melk er en sentral kilde til en rekke næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer som er avgjørende for sunn vekst og utvikling hos både barn og voksne. Det er ganske fantastisk at et enkelt glass melk kan bidra til bedre folkehelse for millioner av mennesker over hele verden, sier ernæringsrådgiveren i MELK, Terese Glemminge Arnesen.

Glemminge Arnesen mener melken fortjener en ekstra skål for å stå bak så mange av våre favoritter.

- I tillegg til å være rik på næringsstoffer er melk en unik råvare som kan foredles til en rekke av våre favoritter som utallige oster, yoghurter, iskrem, sjokolademelk og mye mer. Det er utrolig hvor mange gode produkter som kommer fra denne ene råvaren. Melk beriker matopplevelsen og øker matgleden til veldig mange mennesker hver eneste dag, avslutter hun.

Norge på 6. plass i verden

Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden. Blant topp 15 ligger de nordiske landene Finland, Danmark, Island og Sverige.

Kilde: The World Dairy Situation 2022, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)

Topp 15 melkedrikkende land

Kilo melk per innbygger

Irland

103,2

Australia

94

Finland

92,1

Storbritannia 

91,8

New Zealand

90

Norge

77,4

Belarus

76,5

Kypros

70,4

Østerrike

68,8

Spania

68,7

Danmark

68,5

Estland

64,1

Island

63,7

Sverige

63,6

Uruguay

63,4

Kontakter

Bilder

Melkeglass foran et verdenskart
Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye