NAF

Fortsatt stor skepsis til elbil som distrikts-bil

Del

Under halvparten av elbilistene mener at elbiler passer for folk i distriktene, viser en fersk undersøkelse. - Vi er overrasket over at skepsisen fremdeles er så stor. Elbil passer på mange måter vel så godt på bygda som i byen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Billig lading hjemme er viktig for de som velger elbil, og lading hjemme er enklere på bygda enn i byen. Flere har boliger med egen parkeringsplass med tilgang til strøm i distriktene enn i byene.
Billig lading hjemme er viktig for de som velger elbil, og lading hjemme er enklere på bygda enn i byen. Flere har boliger med egen parkeringsplass med tilgang til strøm i distriktene enn i byene. NAF/Motor

I NAFs Elbilmonitor som gjennomføres av Norstat for NAF, svarer kun 46 prosent av elbilistene at elbil passer i Distrikts-Norge. Blant de som ikke eier elbil, er det bare to av ti som mener elbil passer i distriktene. Tallene var de samme i elbilmonitor i 2023.  

- Det er overraskende at skepsisen holder seg på dette nivået, mener Nils Sødal.  

- Det blir stadig flere elbilmodeller å velge mellom, og elbil gir for de fleste et økonomisk bilhold. Elbilene tar snart over hele nybilsalget, men at elbilistene selv er så skeptiske, viser at utviklingen ikke går så raskt som man skulle tro, fortsetter han.  

Kan kutte drivstoffkostnader 

Billig lading hjemme er viktig for de som velger elbil, og lading hjemme er enklere på bygda enn i byen. Flere har boliger med egen parkeringsplass med tilgang til strøm i distriktene enn i byene. 

- Drivstoffkostnadene er langt lavere for de som kan lade elbilen hjemme enn de som må tanke diesel på bensinstasjonen. I tillegg har du full tank hver dag uten å måtte kjøre noe sted. Dette burde lokket flere i Distrikts-Norge over på elbil, sier Nils Sødal. 

Elbilmodeller som dekker de flestes behov 

Det hører fortiden til at elbiler var små biler som kun egnet seg til å kjøre rundt i byen med. Batteriprisene og produksjonskostnadene har gått ned og gjør at du nå kan få deg en godt utstyrt elbil med hengerfeste, plass og god rekkevidde til en pris som er innenfor det bilkjøperne forventer. 

- Det har blitt moms på kjøpesummen over 500 000, men det finnes stadig flere gode elbiler for familien til under denne prisen, sier Sødal. 

Størsteparten av bilkjøperne kjøper ikke en helt ny bil, men brukt bil. Bruktmarkedet for elbiler vokser hvert år og utvalget blir bedre og bedre.  

- Det er viktig å regne på totalkostnadene når du kjøper bil. Lavere drivstoff- og vedlikeholdskostnader for elbiler bør absolutt være med i det regnestykket. Elbil er mer lønnsomt å eie enn en dieselbil, sier Nils Sødal. 

Tabeller 

Elbil passer for folk i distriktene. - Vurder disse påstandene om elbil (mai 2024):

TOTAL 

Eier elbil i dag 

Eier ikke elbil 

Helt uenig 

16 % 

10 % 

26 % 

Delvis uenig 

22 % 

19 % 

26 % 

Verken eller 

27 % 

26 % 

28 % 

Delvis enig 

23 % 

29 % 

15 % 

Helt enig 

12 % 

17 % 

6 % 

Kilde: Spørreundersøkelse gjennomført av Norstat for NAF i mai 2024. Representativt utvalg på 1912 respondenter hvorav 1109 eier elbil og 803 ikke eier elbil.

Elbil passer for folk i distriktene. - Vurder disse påstandene om elbil (mai 2023):

TOTAL 

Eier elbil i dag 

Eier ikke elbil 

Helt uenig 

16% 

8% 

25% 

Delvis uenig 

23% 

20% 

25% 

Verken eller 

27% 

27% 

27% 

Delvis enig 

23% 

29% 

17% 

Helt enig 

11% 

16% 

6% 

Kilde: Spørreundersøkelse gjennomført av Norstat for NAF i mai 2023. Representativt utvalg på 1853 respondenter hvorav 999 eier elbil og 854 ikke eier elbil.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye