Færre elbilister har ladeangst

Del

En fersk undersøkelse fra Elbilforeningen viser at bare 3 av 10 elbilister bekymrer seg for hurtiglading når de er på langtur. Det er færre enn i fjor. – Hurtiglading er snart like hverdagslig som å fylle bensin, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

FÆRRE GRUER SEG TIL DETTE: Det blir stadig færre elbilister som sier de har ladeangst. Foto: Jamieson Pothecary/Elbilforeningen
FÆRRE GRUER SEG TIL DETTE: Det blir stadig færre elbilister som sier de har ladeangst. Foto: Jamieson Pothecary/Elbilforeningen

I Elbilforeningens ferske undersøkelse Elbilisten 2024 svarer 32 prosent av respondentene at de er enige eller veldig enige i påstanden «Når jeg er på langtur bekymrer jeg meg ofte for hvordan det vil gå å lade».

I fjorårets undersøkelse svarte 37 prosent det samme. Samtidig øker andelen som sier de er uenig i påstanden.

– Dette går rette veien, og det er gledelig å se at stadig færre bekymrer seg for lading. Vi jobber for at langtur med elbil bare skal være fryd og gammen, sier Christina Bu. 

Hun er ikke overrasket over utviklingen:

– Det er bygd flere hurtigladere, så sannsynligheten for å havne i kø er mindre. Samtidig er det ikke vanskelig å finne andre ladere hvis noen ikke fungerer, sier hun. 

I dag er det 8400 hurtigladere i Norge, noe som er 759 flere enn ved utgangen av 2023. Da var det 7641 hurtigladere. 

Det blir enklere å betale

Bu tror også dette handler om at det har vært tungvint å betale for hurtiglading. Tidligere måtte elbilistene bruke telefonen og ha utallige apper tilgjengelig.

Men det er bedring i sikte:

– Mange elbilister bruker nå ladebrikker som for eksempel Ladeklubben. Samtidig bygges det ladere hvor det er mulig å betale med kort, sier hun.

1. juli 2023 ble det innført krav om kortbetaling på alle nye hurtigladere. Det var på høy tid, mener Bu:

– Dette er noe våre medlemmer har bedt om i årevis, og noe Elbilforeningen har kjempet for lenge, sier hun.

Fersk vs. erfaren elbilist

Undersøkelsen viser at bekymringen er større blant ferske elbilister. Det inntrykket har også Elbilforeningen sier Bu:

– Våre lokalforeninger gjennomfører i disse dager ladeprater rundt om i landet. Mange av dem som dukker opp på ladestasjonen med spørsmål om hurtiglading, er ferske elbilister, sier hun.

I mai og juni vil Elbilforeningens tillitsvalgte være til stede på ladestasjoner fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Ferske elbilister kan stikke innom og få gode ladetips.

Se hele oversikten over ladeprater her: Kom på ladeprat og bli klar for elbilsommeren - Norsk elbilforening. Presse som ønsker å besøke ladepratene kan ta kontakt med pressekontakt i Elbilforeningen.

Fakta: Elbilisten er en årlig undersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister. 2024 er trettende gang undersøkelsen gjennomføres. 15 300 har besvart årets undersøkelse.

Ta stilling til påstanden «Når jeg er på langtur bekymrer jeg meg ofte for hvordan det vil gå å lade». 

2023

2024

Enig eller veldig enig

37 %

32 %

Uenig eller veldig uenig

37 %

44 %

2024-tall segmentert etter hvor lenge du har hatt elbil

4 år eller mer

3 år eller mindre

Enig eller veldig enig

28 %

36 %

Uenig eller veldig uenig

49 %

39 %

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

GLAD FOR NYE TALL: Christina Bu i Elbilforeningen er glad for at stadig færre elbilister har ladeangst. Foto: Jamieson Pothecary/Elbilforeningen
GLAD FOR NYE TALL: Christina Bu i Elbilforeningen er glad for at stadig færre elbilister har ladeangst. Foto: Jamieson Pothecary/Elbilforeningen
Last ned bilde

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye