Dette er årets unge kunstner på Riddu Riđđu

Del

Kai Mikkel Balto (24) fra Tromsø er utnevnt som «Årets unge kunstner» av Riddu Riđđu. Balto er en samisk visuell kunstner som ønsker å utfordre tradisjonell duodji med skeive uttrykk og videre utforske samisk skeivhet gjennom kunstnerskapet sitt.

Årets unge kunstner på Riddu Riđđu er kunstner Kai Mikkal Balto fra Tromsø.
Årets unge kunstner på Riddu Riđđu er kunstner Kai Mikkal Balto fra Tromsø.

Kai Mikkel Balto henter inspirasjon fra samisk design og det har bidratt til hans voksende interesse for duodji (samisk håndverk). Den unge kunstneren ønsker å utforske og utvikle sitt kunstneriske uttrykk gjennom å være Årets unge kunstner på Riddu Riđđu.  

Årets unge kunstner er Riddu Riđđus talentprogram som hvert år utpeker en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riđđus festivalprogram og andre arrangementer gjennom året der Riddu Riđđu er medarrangør.  

Balto har bachelor i digital kunst og animasjon fra Høgskolen i Innlandet, og holder nå på å avslutte et år på Samernas Utbildningscentrum for å lære seg garraduodji (samisk håndverk). Han ønsker nå å utforske sitt kunstnerskap gjennom en blanding mellom visuell kunst og duodji. Å blande maskuline og feminine elementer for å utfordre til et mer flytende kjønnsuttrykk innen samisk design er noe Balto synes er spennende.  

-For meg var det viktig å lære grunnleggende tradisjonell duodji før jeg videre kan eksperimentere og ta kunstneriske friheter med håndverket. Det har vært en stor bonus at det har vært gøy å holde på med duodji som kunstform og det har gitt meg rom til å være kreativ på andre måter enn digital kunst, sier Kai Mikkel.  

Allerede til årets Riddu Riđđu får publikum anledning til å bli bedre kjent med årets unge kunstner. Balto tar med seg smakebiter av sin kunst til Riddu-sletta og gjennom en kunstnersamtale får publikum et dypdykk i hans kunstneriske visjoner.  

Festivalsjef Sajje Solbakk gleder seg over den nye utnevnelsen: 

-Kai Mikkel er et spennende og nytt navn i Sápmi. Vi falt virkelig for både hans respekt for tradisjonelt håndverk og hans ønske om å tematisere skeivhet i Sápmi gjennom kunsten sin. De fleste kjenner han nok gjennom Instagram-kontoen «daidda.stallu», men nå gleder jeg meg til å se hva han klarer å skape gjennom talentprogrammet vårt!  

Kai Mikkel Balto er årets unge kunstner til våren 2025.   

Kontakter

Sajje SolbakkFestivalsjefRiddu Riđđu festivála

Tel:46950573

Om oss

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye