NAF

NAF: - Rekkeviddeangsten kan legges død

Del

En viktig grunn til at folk ikke velger elbil, er usikkerhet rundt bilenes rekkevidde. - Våre elbiltester viser at flertallet av dagens biler har mer enn 500 kilometer rekkevidde, også i praksis. Det er ingen grunn til rekkeviddeangst lenger, mener Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I NAF og Motes sommertest i 2020 var det bare Tesla som leverte biler som kunne kjøre mer enn 500 kilometer. Nå er det en rekke bilmodeller i alle prisklasser som gjør det samme.
I NAF og Motes sommertest i 2020 var det bare Tesla som leverte biler som kunne kjøre mer enn 500 kilometer. Nå er det en rekke bilmodeller i alle prisklasser som gjør det samme. NAF

Nær en av fire sier de ikke skal kjøpe seg en elbil neste gang de skal bytte bil. De viktigste årsakene folk oppgir er at de ikke liker elbil, er usikre på rekkevidden og at det ikke finnes en elbil som passer behov og lommebok. Det viser NAFs ferske elbilmonitor gjennomført av Norstat. 

- Mange har fortsatt rekkeviddeangst, men det er det liten grunn til. I hvert fall om du skal kjøpe helt ny bil, sier Sødal. 

Ingen biler med mindre enn 400 km på «tanken»  

Da NAF og Motor satte i gang med sine store rekkeviddetester av elbiler i 2020 hadde kun én av 28 biler WLTP-rekkevidde på over 600 kilometer, mens to hadde mellom 500 og 599 kilometer rekkevidde. Den 5. juni ruller bilene i årets sommertest ut på veien. Av 25 elbiler har seks biler over 600 kilometer rekkevidde på papiret og 11 har mellom 500 og 599 kilometer rekkevidde. Ingen av årets testbiler oppgir rekkevidde under 400 kilometer.  

- Det har skjedd mye på fire år. I 2020 var det bare Tesla som leverte biler som kunne kjøre mer enn 500 kilometer. Nå er det en rekke bilmodeller i alle prisklasser som gjør det samme, sier NAF-rådgiveren.  

Ladehastighet vel så viktig 

Hvor langt elbilene kan kjøre, har stabilisert seg de siste par årene. Nå håper NAF utviklingen innen batteriteknologi ikke bare kommer i form av større batterier, men mer strømgjerrige modeller.  

- Det er ikke særlig bærekraftig å stadig sette større batterier i bilene. Det gjør bilene tyngre og sliter mer på veiene. Innovasjonen må skje innen forbruk og lading så du kommer lengre hver gang du lader. Det vil vi følge med på fremover, sier Nils Sødal.  

Og det er akkurat innen ladingen de store sprangene er i ferd med å skje. I sommertesten til NAF og Motor i 2023 kom den første bilen som kan lade med inntil 300 kilowatt (kW) og i testen sist vinter kom det også en bil som kan lade med 350 kW. 

- I testen vi gjennomfører om en drøy uke har vi med nok en bil som har brutt grensen med 300 kilowatts hurtiglading, sier Sødal og legger til: 

- Rask lading er vel så viktig som rekkevidde på langturene, men det samme er brukervennligheten. Mange modeller hjelper deg nå å planlegge og forberede ladestoppet så du kommer deg raskest mulig videre. Pauser skal du ta uansett etter et par timers kjøring. NAFs elbiltester viser at du nå kan komme deg veldig raskt videre, avslutter han.  

Tabell 

Hva er viktigste årsak til at du ikke vil velge elbil? 

TOTAL 

Med de nye avgiftene føles elbil som et usikkert kjøp 

10 % 

Jeg finner ikke en elbil som passer mitt behov og min lommebok 

17 % 

Jeg liker ikke elbil 

29 % 

Jeg kan ikke lade bilen hjemme 

8 % 

Jeg er usikker på elbilenes rekkevidde om vinteren 

19 % 

Elbiler lader for sakte 

6 % 

Jeg er bekymret for at mine kjøredata blir sendt til produsenten 

1 % 

Annet, skriv inn 

12 % 

Kilde: NAF Elbilmonitor gjennomført av Norstat. Representativt utvalg på 1207 respondenter, hvorav 284 har svart at de ikke skal ha elbil som neste bil. Undersøkelsen er gjennomført i mai 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, under sommertesten i 2023.
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, under sommertesten i 2023.
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye