Norsk elbilforening

Oslopakke 3: Dødsstøtet for nye fossilbiler på Østlandet

Del

─ Nå viser politikerne i Oslo og Akershus at de mener alvor med klimamålene. Med de nye bomtakstene sender de en tydelig beskjed om at det å kjøpe en ny fossilbil nå er en ufattelig dårlig idé, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I dag la politikerne fram resultatet etter forhandlingene om Oslopakke 3 mellom Oslo og Akershus. Elbilforeningen har jobbet hardt for å forhindre en betydelig svekking av miljørabatten for elbil, og har fått stort gjennomslag. En stor nyhet er også at nye fossilbiler må betale dobbel takst fra 2026.

Svært klok elbil-takst

Forhandlerne har blitt enige om å øke takstene for elbil og fossilbil likt krone for krone. I dag betaler elbiler 50 prosent av bensinbiltaksten. Prosenten øker litt de kommende årene og blir 53 i 2025 og mellom 58-60 prosent i 2028.

─ Denne solide miljørabatten for elbiler vil gi store kutt i klimagassutslippene. Oslo og Akershus går foran og viser at det er mulig å kombinere god elbilpolitikk samtidig som man styrker satsingen på kollektivtrafikk, sier Bu.

Stortinget har vedtatt at elbiler minimum skal ha en rabatt på 30 prosent, men gir lokalpolitikerne frihet til å føre en mer ambisiøs politikk. Elbilforeningen mener en solid miljørabatt er det beste virkemiddelet lokalpolitikerne rår over for å få folk til å velge elbil når de skal bytte ut fossilbilen.

─ Dette er også godt nytt for det elektriske bruktbilmarkedet fremover, sier Christina Bu.

Dobbelt fossilbil-takst på nye biler

─ Vi har tro på at dobbel takst for nye fossilbiler fra 2026 effektivt vil strupe nye fossile nybilkjøp framover, sier Christina Bu.

Mer enn 60 prosent av bilene i Oslo er fortsatt fossilbiler.

─ Det er glimrende politikk. Husk at så å si ingen kommer til å betale denne taksten, siden dette er biler som ingen komme til å kjøpe, legger hun til.

Dermed bidrar Oslo og Akershus til at det nasjonale målet om utslippsfritt nybilsalg i 2025 er innen rekkevidde.

Viktig og riktig at elektriske varebiler og lastebil passerer gratis

Elbilforeningen er også glad for at politikerne har tenkt på de elektriske lastebilene og varebilene.

─ Elektriske varebiler og lastebiler får passere gratis fram til 2030, noe som er veldig, veldig bra, sier Bu.

Nøkkelord

Kontakter

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye