Marin hetebølge utenfor norskekysten
Det har vært uvanlig varmt de siste ukene, og det er ikke bare på land at det varmes opp. Siden midten av mai har det utviklet seg en marin hetebølge utenfor kysten av Sør-Norge.

Akkurat nå er sjøtempeturen i havet uvanlig høyt for denne årstiden. I Bergen ville vanligvis temperaturen holdt seg under 10 grader i havoverflaten, mens det nå er opp mot 3-4 grader høyere enn normalt. Temperaturen i havoverflaten er derfor ekstrem for mai, og vi har det som kalles en marin hetebølge.
Området som opplever en marin hetebølge, dekker store deler av Nordsjøen. Selv om temperaturen i havoverflaten er høyest utenfor kysten sør for Oslo, så opplever havområdene utenfor hele Sør-Norge store avvik fra normalen.
På Bjerkessenteret og Nansensenteret jobber vi med å forsøke å varsle når slike marine hetebølger inntreffer. Hetebølgene varer i flere dager og kan vare opp mot flere måneder. Dette kan gi uheldige konsekvenser for livet i havet. I prosjektet Bjerknes Climate Prediction Unit og SFI Climate Futures jobber vi med klimavarslingsmodeller. Klimavarslingsmodeller kan brukes til å varsle hvor det blir høy sannsynlighet for marine hetebølger noen måneder – og kanskje år frem i tid.
Nøkkelord
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noKikki KleivenBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:41 60 64 51kikki@uib.noBilder

Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Laveste havis-nivå i Arktis på fem år27.3.2025 08:41:10 CET | Pressemelding
Rundt 22 mars nådde havisen i arktis sin årlige maksimum for 2025. Det har vært en svært lav utvikling av havis gjennom hele vinteren, med en skarp reduksjon i januar. På slutten av sesongen nærmet isen seg høydepunktet for 2023, men landet akkurat like under. Dermed ble isdekket i 2025 lavere enn de siste fem årene.
Dramatiske endringer i Grønlandshavet19.3.2025 11:06:49 CET | Pressemelding
På grunn av klimaendringene er produksjon av dypvann endret på den nordlige halvkule. Dette har store konsekvenser for havsirkulasjonen og havets evne til å ta opp karbon.
Bjerknes-forsker valgt som hovedforfatter for klimapanelets spesialrapport om byer16.1.2025 14:39:25 CET | Pressemelding
Stefan Sobolowski ble utvalgt blant 1200 nominerte fra hele verden til å bidra med sin ekspertise i FNs spesialrapport om klimaendringer i byer.
Fugler i mosen2.12.2024 11:51:10 CET | Pressemelding
Varmere somre tærer på permafrosten. Bedre blir det ikke av at kvasse nebb røsker bort isolasjonen.
To grunner til at det blir ekstremt vått på Vestlandet i dag31.10.2024 11:17:27 CET | Pressemelding
Uværet “Jakob” skyldes en såkalt atmosfærisk elv som strømmer mot Vestlandskysten. Det er spesielt to ting som fører til at dette været blir så heftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom