Eiendom Norge

Internasjonal pris for digital bolighandel

Del

- Det er både givende og inspirerende at arbeidet får anerkjennelse utenfor Norges grenser og det beviser hvor viktig dette prosjektet er, sier fagsjef i Eiendom Norge, Hanne Nordskog-Inger.

Ny pris: Ida Haukedalen fra Kartverket og Hanne Nordskog-Inger fra Eiendom Norge. Foto: Kartverket.
Ny pris: Ida Haukedalen fra Kartverket og Hanne Nordskog-Inger fra Eiendom Norge. Foto: Kartverket.

Denne uken mottok Kartverket prisen for «Excellence in National Mapping for Financial Services» for prosjektet «digital samhandling ved bolighandel» under Geospatial World Excellence Award 2024 på Geospatial World Forum.

Det skriver Kartverket på sine sider.

– Det er med stor ære vi mottar denne prisen. Det er inspirerende at arbeidet vi gjør i Norge blir lagt merke til internasjonalt. Samarbeidet vi har fått til i prosjektet, mellom banker, eiendomsmeglere og Kartverket er unikt, sier Ida Haukedalen i Kartverkets eiendomsavdelig.

Sparer milliarder

I februar mottok prosjektet også "Bedre stat-prisen" av Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP).

- Dette tiltaket fører til at samfunnet som helhet sparer mange milliarder kroner. I tillegg kan andre deler av forvaltningen lære av det.

- Da tenker jeg blant annet på hvordan Kartverket har fått til god samhandling mellom offentlige og private virksomheter. Å samhandle på tvers av sektorer vil bli stadig viktigere i forvaltningen, sa Vedum da i en pressemelding på DFØ sine sider.

Grønn suksesshistorie

Fagsjef Hanne Nordskog-Inger i Eiendom Norge understreker de gode resultatene til prosjektet.

- Prosjektet Digital samhandling i bolighandelen er en suksesshistorie i alle ledd. Tidligere statminister Erna Solberg har fremstilt det som en forbildeprosjekt for digitalisering i Norge, nettopp fordi dette bidrar til økt produktivitet, forteller Nordskog-Inger.

- Vi får mer for mindre og gevinstene vokser, sier hun og påpeker at andelen som bruker digital tinglysing stadig øker.

- Det er gledelig å se at andelen nå er på nesten 60 prosent, og mer skal det bli. Dette er noe alle partene i bransjen tjener på, og vi ser også at forbrukeren setter pris på at bolighandelen i større og større grad gjøres digitalt, sier Nordskog-Inger.

Om digital eiendomshandel:

  • 2016 - BITS og Eiendom Norge tar intiativet til digital samhandling mellom bank og eiendomsmegler.
  • 2017 - Elektronisk tinglysing åpnes av Kartverket og kommmunal- og moderniseingsminister Jan Tore Sanner (H).
  • 2019 - Regjeringen åpner for bruk av Altinn i bolighandelen.
  • 2021 - E-tinglysing blir mer og mer vanlig i bolighandelen. 1. januar 2020 ble 1 prosent av dokumentene i bolighandelen tinglyst digital. I november 2021 ligger tallet på 44 prosent.
  • 2022 - Over halvparten tinglyser digitalt under bolighandelen og første digitale kjøpekontrakt blir delt mellom bank og megler.

Kontakter

Om Eiendom Norge

Bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak

Vi er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak. Ved årsskiftet 2022/2023 hadde Eiendom Norge 60 foretaksmedlemmer.

Disse foretakene hadde 767 kontorer/filialer. Medlemmene står for cirka 98 % av alle boligtransaksjoner i Norge.

Det utgjorde i 2022 130 385 transaksjoner.

Vårt mål er å være landets ledende organisasjon innen bolig- og bransjepolitiske spørsmål, og vi arbeider for eiendomsmeglingsbransjens rammebetingelser og for å sikre forbrukerne effektive og trygge eiendomstransaksjoner.

Eiendom Norge utarbeider og publiserer Eiendom Norges prisstatistikk i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no. Statistikken har en viktig funksjon for det norske boligmarkedet, norsk økonomi og det norske samfunnet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye