Skattemelding for næringsdrivende: Én uke før fristen har 6 av 10 enkeltpersonforetak levert

Del

Få dager før fristen går ut har 195 000 enkeltpersonforetak levert skattemeldingen. Det er over 20 000 flere enn i fjor på samme tid.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark Foto: Andreas Vatnøy/Skatteetaten.

Fredag 31. mai går fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende ut. I den store gruppen av næringsdrivende som har enkeltpersonforetak, har langt flere enn i fjor levert skattemeldingen sin, viser tall fra Skatteetaten.

Over 195 000 enkeltpersonforetak har levert skattemeldingen sin, dermed gjenstår det rundt 145 000, som enten må levere skattemeldingen eller søke om utsettelse innen 31. mai. 

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier at det er viktig å være klar over at du må levere skattemeldingen for næringsdrivende dersom du har fått den.

– Alle som har mottatt skattemeldingen for næringsdrivende må levere elektronisk innen fristen. Det gjelder selv om du ikke har endringer, ikke har hatt noen aktivitet i året som gikk eller om du har lagt ned virksomheten din, forteller Schanke Funnemark.

Tallene fra Skatteetaten viser også at det er 134 000 selskap som har levert skattemeldingen så langt. Det er det samme antallet som hadde levert på samme tid i fjor.

Alle selskap må levere på ny måte

I år er det første året at hele næringslivet må levere ny skattemelding. På sikt kommer dette til å gi store besparelser. Frem til nå har næringsdrivende og selskaper sendt inn skattemelding, næringsoppgave og vedleggsskjemaer.

– ­­Den nye skattemeldingen for næringsdrivende ligner på den for lønnsmottakere som kom for første gang i 2020. Den er med andre ord mer oversiktlig strukturert og enklere å bruke – når man kjenner den. Men dette blir en endring som kan kreve en ekstra innsats i overgangen, forteller Schanke Funnemark.

Den nye skattemeldingen for næringslivet er blitt lansert trinnvis de siste fire årene. Fra og med årets skattemelding må alle selskaper fylle ut og sende inn skattemeldingen/selskapsmeldingen og næringsspesifikasjonen gjennom et regnskapssystem eller årsoppgjørsprogram.

Den nye skattemeldingen betyr også at opp mot 60 skjemaer med til sammen 6 500 felt forsvinner for godt. Nå er det ikke lenger mulig å bruke de gamle skjemaene i Altinn.

– Hvis du har et enkeltpersonforetak kan du i de aller, aller fleste tilfellene fortsatt levere skattemeldingen uten å ha et regnskapssystem eller årsoppgjørsprogram. Har du et selskap må du levere skattemeldingen gjennom systemet du har, utdyper Nina Schanke Funnemark.

Mulig å søke om utsettelse for kunder

Regnskapsførere, revisorer og rådgivere kan i 2024 søke om 30 dagers utsettelse for levering av skattemeldingen for inntektsåret 2023 på vegne av alle sine klienter.

Du kan i utgangspunktet bare søke for inntil 10 prosent av klientmassen din. Skatteetaten har i dialog med bransjen kommet frem til at det er hensiktsmessig at regnskapsførere, revisorer og rådgivere som har behov for utsatt frist, kan søke om dette for alle sine klienter.

Fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende er 31. mai. Du må søke utsettelse før fristen går ut. Ved utsettelse blir innleveringsfristen 30. juni.

Her kan du søke om utsatt frist: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/utsattfrist/

Det er også gitt automatisk utsatt frist til noen grupper av skattepliktige. De selskapene det gjelder trenger ikke å søke om utsatt frist. Dette gjelder følgende grupper:

  • Petroleum: 24. mai
  • Rederi: 30. juni
  • SDF, USDF og NOKUS: 30. juni (Frist for deltakerne følger selskapet)
  • Selskap på Svalbard: 30. juni
  • Vannkraft: 30. august
  • Havbruk: 30. august

Se mer informasjon: Utsatt leveringsfrist for noen grupper skattepliktige - Skatteetaten

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye