Statens vegvesen

Nå får Sortlandsbrua nytt lys

Del

Mandag 3. juni starter arbeidet med å montere nye lys på Sortlandsbrua. Trafikken blir begrenset til ett kjørefelt, og det blir lysregulering av trafikken mens arbeidet pågår.

Slik kan Sortlandsbrua bli seende ut etter at de nye lysene er montert.
Slik kan Sortlandsbrua bli seende ut etter at de nye lysene er montert. Illustrasjon: Statens vegvesen

Det har bokstavelig talt sett mørkt ut for Sortlandsbrua på riksveg 85, fordi belysningen på brua har vært sterkt preget av tidens tann.

Nå har ekstrabevilgninger over de siste årenes reviderte nasjonalbudsjett gitt ei lysere framtid for brua. Nye lysarmaturer ble kjøpt inn i fjor, og nå starter monteringen. Når høstmørket kommer, vil lyset over brua være bedre både for trafikanter og miljøet. Pent blir det også.

Ett kjørefelt og lysregulering

Men før det blir bedre, blir det verre, og deler av brua innsnevres til ett kjørefelt mens arbeidet pågår.

Det blir arbeid på brua mellom klokka 08:00 og 20:00 i perioden 3. juni til 7. juli. På grunn av lift og annet utstyr på brua, blir deler av ett kjørefelt stengt hele døgnet. Etter monteringen vil det pågå testing ut august. Brua vil ha perioder med innsnevring også i testperioden.

– Det går rundt 2500 kjøretøy over Sortlandsbrua i døgnet, så trafikantene må være forberedt på litt kø, særlig i rushtida. Vi oppfordrer sjåførene til å ta hensyn til de som jobber på brua, slik at vi unngår ulykker, sier byggeleder Stein-Roar Sørensen i Statens vegvesen.

Det er rett og slett ikke plass på brua til å lage en trygg passasje forbi anleggsområdet for myke trafikanter. Byggelederen i Vegvesenet anbefaler myke trafikanter å finne andre løsninger i den perioden monteringen pågår.

Godt nytt for miljøet

De nye lysene er faktisk godt nytt for både fugler, fisk og folk. De er utformet slik at det blir mindre lysforurensing ned mot sjøen og opp mot himmelen. Både bilister, gående på brua og båttrafikken vil bli mindre blendet av lysene enn tidligere.

De nye armaturene er energieffektive LED-lys.

Landemerke

Siden Sortlandsbrua er et bynært landemerke, har Statens vegvesen også prioritert effektbelysning i forbindelse med at hele lysanlegget skiftes ut. Når man han planlagt den nye belysninga, har man også tatt hensyn til gangvegen over brua og til båttrafikken under.

Effektbelysninga vil få fram bruas konstruksjon, med lys på brospenn og søyler. Lyset kan styres med ulike farger og styrke.

– Det viktigste for oss i Vegvesenet er at den nye belysningen øker trafikksikkerheten, og er mer miljøvennlig og driftssikker enn tidligere. Hvordan effektbelysningen skal brukes i praksis må man komme tilbake til, men det gir nye muligheter og kan bli veldig pent, sier Stein-Roar Sørensen.

Det er Zenisk som har designet det nye lysopplegget til Sortlandsbrua. OneCo Networks skal montere lyset på oppdrag fra Statens vegvesen.

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye